Πάνω από εκατό άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Φλόριντα και στη Βόρεια Καρολίνα μετά το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Ίαν, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν χθες, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων παραμένει ακόμη στους 72 νεκρούς, εκ των οποίων 68 στην πρώτη πολιτεία.

Οι 54 από τους θανάτους διαπιστώθηκαν μόνο στην κομητεία Λι και οι τοπικές και πολιτειακές αρχές επικρίνονται για το γεγονός ότι δεν έδωσαν εντολές νωρίτερα να εκκενωθούν περιοχές που πλημμύρισαν.

Υλικές ζημιές

Η Φλόριντα μετρούσε χθες τις πληγές της, συμπεριλαμβανομένων των εκτεταμένων υλικών ζημιών εξαιτίας του Ίαν. Επρόκειτο για έναν από ισχυρότερους κυκλώνες στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ.









Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί την πολιτεία αύριο Τετάρτη, μετά την παρουσία του στο Πουέρτο Ρίκο. Ενδέχεται, μάλιστα, να βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, όσον αφορά την υποστήριξη στην πολιτειακή κυβέρνηση καθώς και από πολιτική σκοπιά. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, ο Ρεπουμπλικάνος Ρον ΝτεΣάντις, συγκαταλέγεται στους σφοδρότερους επικριτές του κ. Μπάιντεν.

Ένταση

Να σημειωθεί ότι δεν ήταν σαφές χθες αν οι δύο άνδρες θα βρίσκονται πλάι-πλάι κατά την προεδρική επίσκεψη, εν μέσω κλιμάκωσης της πολιτικής έντασης στις ΗΠΑ, καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.