Συνάντηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, είχε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρία και σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, με τον Τούρκο αξιωματούχο να αναφέρει πως: «Η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της σε Αιγαίο και Μεσόγειο», χαρακτηρίζοντας μάλιστα, «απαράδεκτες» τις «επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας».

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Καλίν, η συζήτησή του με τον Σάλιβαν ήταν εφ’ όλης της ύλης.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τέθηκαν επί τάπητος:

  • οι διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ,
  • η αμυντική βιομηχανία
  • ο πόλεμος στην Ουκρανία,
  • η κατάσταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο,
  • οι διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ,
  • η κατάσταση στο Νότιο Καύκασο.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό δίκτυο DHA, επικαλούμενο το γραφείο του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, ο Καλίν έθεσε στον συνομιλητή του το θέμα των F-16, σημειώνοντας πως η ολοκλήρωση της αγοράς νέων μαχητικών και αναβάθμισης των υπαρχόντων «θα εξυπηρετούσε τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών».

Υπογραμμίστηκε – πάντα κατά την ίδια πηγή – ο βασικός ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και υπό αυτό το πρίσμα διατυπώθηκε πως «οι σύμμαχοι θα πρέπει να ενεργούν με αρμονία και αλληλεγγύη έναντι των κοινών κινδύνων ασφαλείας και όλων των τρομοκρατικών απειλών».

Τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της σε θέματα Αιγαίου και Μεσογείου, ο Καλίν υποστήριξε ότι «οι επιθετικές και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας είναι απαράδεκτες».

Ακόμη, επισημάνθηκε ότι είναι σημαντικό να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου της Ουκρανίας, ο οποίος απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα, το συντομότερο δυνατό βάσει του Διεθνούς Δικαίου.