Ο κρατούμενος Ρούφους Γουέστ υποστήριζε ότι ο σωματικός έλεγχος που του έκανε ο τρανς φύλακας Άιζακ Μπούλε εναντιωνόταν στην πίστη του, ως εκ τούτου ήταν παράνομος, και δικαιώθηκε σε ομοσπονδιακό εφετείο των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι το σωφρονιστικό ίδρυμα Green Bay θα έπρεπε να είχε δώσει προσοχή στις θρησκευτικές αντιρρήσεις του κρατουμένου.

Η αγωγή έγινε το 2016, όταν ο Γουέστ, που εξέτινε 29 χρόνια κάθειρξη λόγω καταδίκης για ένοπλη ληστεία και εγκλήματα με όπλα, υποβλήθηκε σε σωματικό έλεγχο από το φύλακα Μπουλέ.

Η φυλακή στο Αλουέζ του Γουισκόνσιν παραβίασε, κατά τον κρατούμενο, το νόμο της Σαρία και τους πολιτειακούς κανονισμούς περί σωματικών ελέγχων, αφού επέτρεψε στον τρανς φύλακα να να τον δει γυμνό. Ο νόμος της Σαρία εναντιώνεται πλήρως σε αυτό, καθώς οι μουσουλμάνοι δεν γίνεται να εμφανίζονται γυμνοί σε οποιαδήποτε άλλη πέραν των συζύγων τους.

Στη συγκεκριμένη φυλακή χρειάζονται δύο δεσμοφύλακες για έναν έλεγχο, με τον έναν επιτηρητή και τον άλλον επί το έργο.

Οι έλεγχοι διενεργούνται συνήθως όταν ένας κρατούμενος βγαίνει ή μπαίνει στη φυλακή, κατά της απαγόρευσης εισόδου και εξόδου, πριν και μετά τις επισκέψεις ξένων και σε ορισμένες άλλες μετακινήσεις εντός της φυλακής. Ο τρανς δεσμοφύλακας «πληροί τις προϋποθέσεις» να εκτελεί αυτά τα καθήκοντα.
West_Buhle

Η Νταϊάν Σάικς, επικεφαλής δικαστής, δήλωσε ότι η φυλακή πρέπει να απαλλάξει τον West από τέτοιου είδους έρευνες στο μέλλον βάσει νομοθετικής πράξης με το όνομα Religious Land Use and Institutionalized Persons Act (RLUIP).

Ο Γουέστ αιτήθηκε, μέσω ερώτησης, βιολογικά αρσενικά για την έρευνα, ενώ ο Μπουλέ έγινε παρατηρητής. Ο κρατούμενος ζήτησε να απαλλαγεί και αυτό το καθήκον και ο διευθυντής της φυλακής απέρριψε το αίτημα, απαντώντας γραπτώς: «Ο εν λόγω αξιωματικός είναι άνδρας και πληροί τις προϋποθέσεις για την εκτέλεση αυτών των καθηκόντων. Εάν στο μέλλον σας δοθεί εντολή να υποβληθείτε σε σωματικό έλεγχο από το συγκεκριμένο άτομο ή από οποιοδήποτε άλλο αρσενικό μέλος του προσωπικού, αναμένω ότι θα συμμορφωθείτε».

Επιπλέον, τόνισε: «Το συγκεκριμένο άτομο είναι άντρας και οποιοδήποτε περαιτέρω σχετικό πρόβλημα θα έχει ως αποτέλεσμα να σας επιβληθεί πειθαρχική ποινή». Ο Γουέστ εξανέστη, ισχυριζόμενος πως το γεγονός ότι ο Μπουλέ παρακολούθησε τον σωματικό έλεγχο ήταν παραβίαση του δικαιώματός του να μην υποβάλλεται σε αδικαιολόγητες έρευνες.

Η δικαστής Σάικς, σε αντίθεση με την περιφερειακή δικαστή Πάμελα Πέπερ, που τον Μάρτιο του 2020 απέρριψε την υπόθεση του Γουέστ επειδή οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις δεν υπερέβαιναν το δικαίωμα του Μπουλέ να ταυτοποιείται ως άντρας και να αντιμετωπίζεται ως τέτοιος στον εργασιακό χώρο, όπως ανέφεραν οι «Washington Times», του έδωσε το δικαίωμα αυτής της αξίωσης.

Η Σάικς τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «η φυλακή επιβάρυνε ουσιαστικά την άσκηση του θρησκευτικού του καθήκοντος, απαιτώντας είτε να υποβληθεί σε σωματικό έλεγχο κατά παράβαση της πίστης του είτε να αντιμετωπίσει πειθαρχική ποινή».

Ο Γουέστ, που μέσω αγωγών έχει υποστηρίξει πολλάκις κακομεταχείριση από το σωφρονιστικό σύστημα, πρόκειται να αποφυλακιστεί το 2024.