Το πρωί της Πέμπτης ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Ιταλικής Κυβέρνησης, η συνάντηση επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις της κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία και στα «παράνομα δημοψηφίσματα» που ξεκίνησε η Ρωσική Ομοσπονδία στις κατεχόμενες περιοχές Ντονμπάς, Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Κατά τα λεγόμενα του ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρή, ο Πρόεδρος Ντράγκι διαβεβαίωσε ότι «η Ιταλία δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων και επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της ιταλικής κυβέρνησης προς τις αρχές και τον ουκρανικό λαό σε όλους τους τομείς».

Το Γραφείο Τύπου μεταδίδει επίσης πως, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Ουκρανός Πρόεδρος ανακοίνωσε στον Ιταλό Πρωθυπουργό την απονομή του τιμητικού τίτλου Τάγματος Α’ Τάξεως του Πρίγκιπα «Γιάροσλαβ του Σοφού», μιας από τις υψηλότερες ουκρανικές τιμές.

«Με τιμά και με συγκινεί αυτή η τιμή» είπε ο Ντράγκι στον Ζελένσκι, προσθέτοντας πως «θα χαρώ να το παραλάβω από τα χέρια σας στο Κίεβο, όταν θα είμαι ελεύθερος από τις θεσμικές μου δεσμεύσεις».

Ιταλική Πρεσβεία: Οι Ιταλοί πολίτες να εγκαταλείψουν τη Ρωσία αν δεν είναι αναγκαία η παραμονή

Η ιταλική πρεσβεία στην Μόσχα, σε ανακοίνωσή της που «ανέβασε» στην ιστοσελίδα της, αναφέρεται στην ολοένα αυξανόμενη ένταση με την Ρωσία και ζητά από τους Ιταλούς πολίτες να εκτιμήσουν αν η παρουσία τους στην χώρα αυτή είναι απόλυτα αναγκαία.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις του διεθνούς σκηνικού και τις αυξανόμενες δυσκολίες σχετικά με τις αεροπορικές και οδικές συνδέσεις, σε ό,τι αφορά την έξοδο από την Ρωσία, συμβουλεύουμε τους συμπατριώτες μας που βρίσκονται στην Ρωσία να αποφασίσουν αν η παραμονή τους είναι αναγκαία και σε αντίθετη περίπτωση, να εγκαταλείψουν την χώρα».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ