Μόνο ώς συγκλονιστικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα ηχητικά ντοκουμέντα, από το πρώτο διάστημα του πολέμου στην Ουκρανία, τα οποία φέρνουν στη δημοσιότητα οι New York Times. Σ' αυτα τα ντοκουμέντα καταγράφεται από τη μια η απογοήτευση  και η αρνητική στάση των Ρώσων στρατιωτών για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και αφετέρου οι δολοφονίες αμάχων και το πλιάτσικο.

Ο τίτλος του δημοσιεύματος των ΝΥΤ στο οποίο περιέχονται τηλεφωνήματα είναι «Ο Πούτιν είναι ανόητος: Τα τηλεφωνήματα που αποκαλύπτουν την αποδιοργάνωση του ρωσικού στρατού»,  που έγιναν τον Μάρτιο και υπεκλάπησαν από τις ουκρανικές αρχές ασφαλείας


Τα χαρακώματα, οι τάφροι και τα κατειλημμένα σπίτια στην περιοχή γύρω από την Μπούτσα είναι επι τω πλείστων τα μέρη από όπου οι Ρώσοι στρατιώτες φαίνεται να αψηφούν τις εντολές και να τηλεφωνούν σε συζύγους, συντρόφους, φίλες και γονείς για να περιγράψουν την άσχημη κατάσταση στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Όπως σημειώνουν οι ΝΥΤ, η αυθεντικότητα των τηλεφωνημάτων, έγινε μετά από διμήνη έρευνα και διασταύρωση των ρωσικών αριθμών και των εφαρμογών τύπου messenger και τα προφίλ στα social media.

Η πτώση του ηθικού στις τάξεις του ρωσικού στρατού αλλά και η έλλειψη εξοπλισμού αποτελούν τα δύο κυριότερα σημεία αναφοράς των στρατιωτών, οι οποίοι τόνιζαν ιδιαίτερα ότι τους είπαν ψέματα για την αποστολή τους.

Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες ακούγονται τα παράπονα των στρατιωτών για στρατηγικά λάθη, σύλληψεις και εκτελέσεις αμάχων αλλά και λεηλασίες σπιτιών και επιχειρήσεων με αρκετούς να δηλώνουν ότι με την επιστροφή τους στη Ρωσία θα σταματήσουν την καριέρα τους στον ρωσικό στρατό

Στις δύο πρώτες εβδομάδες οι ρώσοι στρατιώτες αντιλαμβάνονται ότι η κατάληψη του Κιέβου δεν είναι κάτι εύκολο. Εκφράζουν την έκπληξή τους για τον «επαγγελατισμό» των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και παραδέχονται «χάνουμε εδώ».

Παραπονιούνται, δε, για την έλλειψη όπλων και βασικού εξοπλισμού όπως γυαλιά νυχτερινής όρασης και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Μιλώντας με την σύντροφό του ο Νίκιτα, ένας στρατιώτης στο 656ο τάγμα της εθνικής φρουράς της Ρωσίας περιγράφει ότι 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν γύρω του όταν έπεσαν σε ενέδρα κατά τη διάρκεια μετακίνησης. Ο Σεμιόν από το 331 αερομεταφερόμενο σύνταγμα λέει στους δικούς του ανθρώπους ότι σκοτώθηκε το 1/3 του τάγματός του με έναν άλλο Ρώσο στρατιώτη να περιγράφει την εικόνα με φέρετρα στη σειρά μέσα στα οποία βρίσκονταν οι σοροί 400 νεαρών αλεξιπτωτιστών.

Άλλοι στρατιώτες μιλούν για τον θάνατο ενός ολόκληρου τάγματος με 600 στρατιώτες. Ο Αντρέι λέει στον πατέρα του ότι πάνω από τους μισούς συσστρατιώτες του «εξαφανίστηκαν» και ο επικεφαλής τους ο Σεργκέι Σουκάρεφ έχασε τη ζωή του.

Η διαφορετική εικόνα των στρατιωτών που βρίσκονται στο μέτωπο και η εικόνα που προωθούν τα μέσα ενημέρωσης είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Γίνεται εμφανής αυτή η διαφορά όταν σε ένα τηλεφώνημα ο ομιλητής αφήνει να εννοηθεί ότι αν δουν πως φαίνεται θα τον λυπηθούν, ενώ την ίδια ώρα στην ρωσική τηλεόραση γίνεται λόγος για σάουνες και ζεστά φρεσκοψημμένα ψωμιά.



Ρώσοι στρατιώτες κάνουν λόγο, επίσης, για νεκρούς Ουκρανούς στους δρόμους και το δάσος γύρω από την Μπούτσα, όπως είχε καταγγελθεί και την περίοδο των πρώτων εβδομάδων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα τηλεφωνήματα που κατέγραψε η ουκρανική κυβέρνηση και φέρνουν στο φως οι New York times διαψεύδουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τους υπόλοιπους υψηλόβαθμους Ρώσους πολιτικούς που είχαν χαρακτηρίσει «προβοκάτσια και ψεύδη» τις καταγγελίες, όμως οι Ρώσοι στρατιώτες τους διαψεύδουν.

Σε άλλο σημείο των συνομιλιών παρουσιάζεται η βαναυσότητα των ρώσων ανώτερων αξιοματικών, ειδικότερα όπως εξομολογείται ο Σεργκέι στην σύντροφό του, ο επικεφαλής της ομάδας του διέταξε την εκτέλεση τριών ανδρών «οι οποίοι απλά περνούσαν μπροστά από το κατάλυμά μας» προσθέτοντας για τον εαυτό του ότι «έχω γίνει δολοφόνος». Ο ίδιος στρατιώτης λίγες εβδομάδες αργότερα περιγράφει στη μητέρα του «βουνά από πτώματα» στο δάσος γύρω από την Μπούτσα. 

Εμφανής είναι η έλλειψη σεβασμού για τους αξιωματικούς τους οποίους  θεωρούν υπεύθυνους για τις θανατηφόρες τακτικές αποφάσεις τους με τους πιο θαρραλέους να εκφράζονται υποτιμητικά και για τον ίδιο τον πρόεδρο Πούτιν.
 
Σε άλλο σημείο των συνομιλιών οι στρατιώτες αναφέρουν πως ο μόνος λόγος που δεν εγκαταλείπουν τις θέσεις τους είναι ο μισθός που παίρνουν. Φτάνει τα 53 δολλάρια, και είναι μεγαλύτερος από άλλων στρατιωτών που βρίσκονται σε πιο επικίνδυνα σημεία του μετώπου.

New York Times αποκαλύπτουν επίσης και τις λεηλασίες από Ρώσους στρατιώτες ορισμένοι εκ των οποίων υπερηφανεύονται για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν.

Αρκετοί είναι οι στρατιώτες που υπόσχονται να επιστρέψουν με «τρόπαια» στη Ρωσία. Όλα μπορούν να τα αρπάξουν από τα σπίτια των Ουκρανών στα οποία εισβάλλουν. Στα τηλεφωνήματα ακούγονται να τάζουν από καλώδια ρεύματος, τηλεόρασεις και χριστουγεννιάτικα λαμπάκια μέχρι μπλέντερ.