Οι Ρώσοι συνεχίζουν να κατηγορούν τις ΗΠΑ πως είναι πίσω από τις διαρροές στους αγωγούς Nord StreamΕιδικότερα, το πρωί της Πέμπτης το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, εξέδωσε μια σύντομη δήλωση λέγοντας ότι: «Το περιστατικό στο Nord Stream συνέβη σε μια ζώνη που ελέγχεται από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών», ενώ φαίνεται να εντοπίστηκε και τέταρτη διαρροή στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ εξέδωσε μια δήλωση στο Telegram εφιστώντας ξανά την προσοχή στις «υποσχέσεις που έδωσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν να "δώσει ένα τέλος" στο έργο Nord Stream 2», λέγοντας:

«Σημειώνουμε τις προσπάθειες ορισμένων αξιωματούχων των ΗΠΑ να ρίξουν την ευθύνη στη Ρωσία για το περιστατικό. Ίσως, έχουν καλύτερη θέα από την κορυφή του Καπιτωλίου. Αλλά αν συμβαίνει αυτό, πρέπει επίσης να έχουν δει τις δραστηριότητες των πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στον ίδιο τον τόπο της που επλήγησαν οι ρωσικές υποδομές μόλις την προηγούμενη ημέρα. Ή παρατήρησαν drones και ελικόπτερα να πετούν εκεί. Ή παρατήρησαν ασκήσεις του αμερικανικού ναυτικού με υποβρύχια εκρηκτικά που έχουν διεξαχθεί στην ίδια περιοχή πριν από λίγο καιρό».

Και συνεχίζει: «Αυτό που είναι προφανές για εμάς είναι ότι όσοι ερευνούν το περιστατικό φαίνεται να ξεχνούν να θέσουν το κύριο ερώτημα: Ποιος ωφελείται από το πλήγμα των αγωγών; Από την πλευρά μας, επιμείναμε στην ανάγκη μιας συνολικής και αντικειμενικής εξέτασης των συνθηκών των άνευ προηγουμένου επιθέσεων στους ρωσικούς αγωγούς».

Το αφήγημα του Κρεμλίνου για τον Nord Stream

Ρωσικές πηγές έχουν επανειλημμένα αναφερθεί στα λόγια του Τζο Μπάιντεν και της κυβέρνησής του νωρίτερα φέτος, καθώς οι ΗΠΑ και η Γερμανία απείλησαν ότι, ο Nord Stream 2 δεν θα ανοίξει εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα αναφέρει o Guardian.

Τον Ιανουάριο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε: «Θέλω να είμαι πολύ σαφής: εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Θα συνεργαστούμε με τη Γερμανία για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα προχωρήσει».

Αρκετές μέρες αργότερα, στις 8 Φεβρουαρίου, σε κοινή εκδήλωση Τύπου με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Μπάιντεν είπε ότι το έργο του αγωγού θα τερματιζόταν εάν η Ρωσία εισβάλει με στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας, λέγοντας: «Εάν η Ρωσία εισβάλει, αυτό σημαίνει ότι τανκ ή στρατεύματα θα περάσουν και πάλι τα σύνορα της Ουκρανίας, τότε δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2. Θα δώσουμε ένα τέλος σε αυτό».

Δεδομένων των απαιτήσεων μιας επίθεσης δολιοφθοράς κατά των αγωγών Nord Stream, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι μόνο κρατικοί παράγοντες θα μπορούσαν να την έχουν πραγματοποιήσει. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, βλέπουν ως πιθανότερο υπαίτιο τη Μόσχα που επιδιώκει να παρατείνει έναν ενεργειακό πόλεμο προς όφελος της Ρωσίας.