Η εκτίμηση ότι οι ως τώρα 14 Πολιτείες που έχουν απαγορεύσει τις αμβλώσεις θα αυξηθούν δεν είναι υπερβολική. Ήδη, όμως, η ζημία που παθαίνουν οι γυναίκες που θέλουν να προχωρήσουν στη διαδικασία, επειδή δεν νιώθουν έτοιμες να γίνουν μητέρες, είναι μεγάλη.

Το κόστος των μετακινήσεων και η οικονομική κατάσταση των γυναικών που θέλουν να σταματήσουν την κύηση, μισές εκ των οποίων κινούνται κάτω από το όριο της φτώχειας, έχει κάνει την κατάσταση αφόρητη. Οι οργανώσεις στις ΗΠΑ που κάλυπταν μέρος των εξόδων, 500 δολάρια αν γινόταν η διακοπή το πρώτο τρίμηνο, 2.000 αν γινόταν το τρίτο, δεν μπορούν να καλύψουν την αύξηση των τιμών και τις μετακινήσεις.

Επιπλέον, έχουν αυξηθεί και οι αιτήσεις. Πρώτα κόστιζε 1.000 δολάρια έκαστη και έφταναν περί 30 την εβδομάδα. Τώρα το ποσό που απαιτείται είναι υπερδιπλάσιο και ο αριθμός τους κυμαίνεται στις 50. Βασικό, επίσης, είναι ότι στις ενώσεις εργάζονται εθελοντές, που δεν αμείβονται για τη δουλειά τους.

Αν αναλογιστεί κάποιος ότι τα έξοδα της διαδικασίας είναι ήδη πολλά και πως οι νότιες και οι κεντροδυτικές Πολιτείες δεν την επιτρέπουν πια, αφού ήταν από τις πρώτες που ψήφισαν τον επίμαχο νόμο που επικύρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, τότε αντιλαμβάνεται πόσο έχει αυξηθεί ο δείκτης δυσκολίας.

Μία μαρτυρία στους «New York Times» ανέφερε πως η άμβλωση κόστιζε 600 δολάρια στο Γουαϊόμινγκ, αλλά η απαγόρευσή της από την Πολιτεία αυτομάτως καθιστά πολλαπλάσια τα έξοδα. Όταν έμαθε πόσο κοστίζει η διαδικασία πια, μόνο που δεν λιποθύμησε. Μάλιστα, η συγκεκριμένη περίπτωση βρίσκεται σε πραγματικό αδιέξοδο, καθώς έχει ιατρικά έξοδα ξέχωρα από αυτό, λόγω ατυχήματος με το αυτοκίνητο.

Την Τετάρτη, μάλιστα, έγινε πορεία στο Παρίσι για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων Άμβλωσης.