Τρόπο να εγκαταλείψουν τη χώρα προκειμένου να αποφύγουν την επιστράτευση για τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται ότι αναζητούν χιλιάδες Ρώσοι.

Μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν για μερική επιστράτευση, επικρατεί χάος στη Ρωσία σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ. Αρκετοί πολίτες εκφράζουν έντονα τη δυσαρέσκειά τους, ενώ παράλληλα σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων στα σύνορα της χώρα.

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο μέσο «Times» της Μόσχας, δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι άνδρες σε ηλικία στράτευσης έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες τις τελευταίες ημέρες εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι το Κρεμλίνο είναι πιθανό να επιβάλει απαγόρευση εξόδου σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τα αποθέματα εργατικού δυναμικού.

Οι προθέσεις

Πάντως, μέχρι στιγμής το Κρεμλίνο αρνείται ότι σχεδιάζει να επιβάλει στρατιωτικό νόμο και να κλείσει τα σύνορα, προκειμένου να αποτρέψει περαιτέρω αποχωρήσεις από τη χώρα, καθώς ήδη 260.000 στρατεύσιμοι έχουν φύγει μέσα σε πέντε ημέρες, από την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την επιστράτευση.

Όπως δήλωσε στους «Moscow Times», ο Ροντιόν Λόκβιν, κάτοικος Μόσχας, αποφάσισε να καταφύγει στο κράτος του Νότιου Καυκάσου, τη Γεωργία, για να αποφύγει την καταταγή στον ρωσικό στρατό, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της κινητοποίησης από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Μέχρι το τέλος εκείνης της ημέρας είχα πακετάρει τα πράγματά μου, είχα δώσει κάποιες οδηγίες στη μητέρα μου και είχα φύγει από τη Μόσχα. Τα συναισθήματα ήταν πραγματικά συγκλονιστικά», δήλωσε ο 30χρονος Λόκβιν.

Οδήγησε 2.000 χιλιόμετρα

Αφού οδήγησε 2.000 χιλιόμετρα, απέφυγε τα αστυνομικά σημεία ελέγχου και, αφού περίμενε σε μια τεράστια ουρά αυτοκινήτων στα σύνορα, έφτασε τελικά στη γεωργιανή πρωτεύουσα -Τιφλίδα- το Σαββατοκύριακο. «Ήξερα ότι ο χρόνος τελείωνε», δήλωσε ο νεαρός στους Moscow Times για το απελπισμένο ταξίδι του μέσω της κεντρικής και νότιας Ρωσίας.