Αν και διάχυτοι οι προβληματισμοί για το μέλλον της Ευρώπης, ο θρίαμβος της Ακροδεξιάς της Ιταλίας στις εκλογές βρήκε υποστηρικτές. Στη Γαλλία, ανέτειλε φωτεινή μέρα για τα ακροδεξιά κόμματα, τα οποία βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να χαιρετίσουν την επικράτηση των Αδελφών της Ιταλίας.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης, Ζορντάν Μπαρντελά, δεν φείσθηκε επαίνων και το βράδυ της Κυριακής ανέφερε στο twitter: «Οι Ιταλοί έδωσαν ένα μάθημα ταπεινοφροσύνης στην Ε.Ε., η οποία, διά στόματος Φον ντερ Λάιεν, επιχείρησε να τους υπαγορεύσει τι να ψηφίσουν. Κανενός είδους απειλή δεν μπορεί να σταματήσει τη δημοκρατία: οι λαοί της Ευρώπης σηκώνουν κεφάλι».

Ο ακροδεξιός πολιτικός Ερίκ Ζεμούρ, από την πλευρά του, ήταν ευθύς και χαρούμενος: «Συγχαρητήρια στη Μελόνι και στους Ιταλούς! Πώς να μη βλέπουμε αυτήν τη νίκη ως την απόδειξη ότι, ναι, η ανέλιξη στην εξουσία είναι δυνατή!».

Από την άλλη μεριά, η ανησυχία είναι το λογικό. Η Ελιζαμπέτ Μπορν, τηλεοπτικά, αναφέρθηκε στη νίκη της Μελόνι εκ του αποτελέσματος, τονίζοντας ότι «δεν έγινε αυτομάτως επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης και απομένει να διοριστεί σε αυτή τη θέση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα».

Ο κώδων του κινδύνου από την πρωθυπουργό της Γαλλίας κρούστηκε κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα της άμβλωσης. Σχολιάζοντας τις προειδοποιήσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε πως «στην Ευρώπη διαθέτουμε ένα συγκεκριμένο αριθμό αξιών και θα είμαστε προσεκτικοί ώστε αυτές οι αξίες και, κυρίως ο σεβασμός στο δικαίωμα της άμβλωσης, να είναι σεβαστές από όλους».

Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών δεν έφερε μόνο ήπιες αντιδράσεις. Η βουλευτής της Αριστεράς, συγκεκριμένα της Ανυπότακτης Γαλλίας, Κλεμαντίν Οτέν, εξέφρασε τη λύπη της για το αποτέλεσμα, το οποίο χαρακτήρισε «τραγικό».

Αντίδραση έβγαλε και ο πρώην Πρόεδρος της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, που έγραψε στο twitter: «Η νίκη της Ακροδεξιάς στην Ιταλία συνιστά την ίδια στιγμή απειλή για τα θεμελιώδη δικαιώματα και κίνδυνο παραλυσίας για την Ευρώπη. Είναι επίσης και μια προειδοποίηση. Εν μέσω πολιτικής σύγχυσης και με την εξαφάνιση των κομμάτων, αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία μπορεί να επαναληφθεί και στη Γαλλία».