Με κάθε μέσο προσπαθούν να διαφύγουν οι Ρώσοι προκειμένου να αποφύγουν τη στράτευση και μια θητεία στον πόλεμο, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ουρές περίπου 10 χιλιομέτρων στα σύνορα με τη Γεωργία, σύμφωνα με τη ρωσική διαδικτυακή υπηρεσία χαρτών Yandex Maps.

Μαζικές είναι οι αναχωρήσεις οικογενειών με άντρες επιλέξιμους για στράτευση (18-65 ετών), τα αεροπλάνα αναχωρούν υπερπλήρη, παρά την εκτόξευση των τιμών σε δυσθεώρητα ύψη, για Τουρκία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Σερβία, όπου οι Ρώσοι δεν χρειάζονται βίζα.

Τα τρένα το ίδιο, τα αυτοκίνητα έχουν προκαλέσει «έμφραγμα» στα σύνορα, ενώ πολλοί προσπαθούν να περάσουν πλέον με τα πόδια στο Καζακστάν, στη Γεωργία, αλλά και σε Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Πολωνία και Φινλανδία. Μπροστά σε αυτήν την εικόνα οι Αρχές της Ρωσίας σχεδιάζουν να κλείσουν τα σύνορα για τους άνδρες σε ηλικία επιστράτευσης, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο Κρεμλίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα, διευκρινίζοντας ότι η απαγόρευση θα τεθεί πιθανότατα σε ισχύ την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη βρετανική «Mirror». Η μαζική φυγή έχει εξοργίσει τους ανθρώπους στο Κρεμλίνο, εξ ου και η πιθανή νέα διαταγή για το κλείσιμο όλων των συνόρων. Η πηγή δήλωσε στη Meduza ότι θα υπάρξει μια «βίζα εξόδου», αλλά στην πραγματικότητα οι Ρώσοι άνδρες θα πρέπει να λάβουν άδεια από το γραφείο στρατολόγησης για να πάρουν αυτή τη «βίζα».

Μια δεύτερη πηγή δήλωσε ότι αυτό θα συμβεί «μετά τα δημοψηφίσματα» που διεξάγονται στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ και στα κατεχόμενα εδάφη των περιοχών Χερσώνα και Ζαπορίζια της Ουκρανίας. Την ίδια ώρα Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία και Πολωνία, που συνορεύουν με τη Ρωσία, αποφάσισαν να απαγορεύσουν την είσοδο σε Ρώσους, καθώς, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, πολλοί από αυτούς που διαφεύγουν «δεν είχαν πρόβλημα να σκοτώνουν Ουκρανούς. Δεν διαμαρτυρήθηκαν τότε. Δεν είναι σωστό να τους θεωρούμε αντιρρησίες συνείδησης», αφήνοντας μόνη διέξοδο στα δυτικά τη Φινλανδία, τη μόνη χώρα της ΕΕ που εξακολουθεί να δέχεται Ρώσους με βίζα Σένγκεν από τα μήκους 1.340 χιλιομέτρων σύνορά της με τη Ρωσία.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time