Λίγο μετά τις 12:00 τα μεσάνυχτα ανακοινώθηκαν τα πρώτα exit polls για τις ιταλικές εκλογές, τα οποία δείχνουν νίκη της Τζόρτζιας Μελόνι με την γειτονική χώρα να οδεύει προς μια ακροδεξιά κυβέρνηση, όπως είχαν προκρίνει και οι δημοσκοπήσεις.

Τα αποτελέσματα από το exit poll της Rai είναι:

Τα αποτελέσματα ανά εκλογικό συνασπισμό

Δεξιά-Κεντροδεξιά 41-45% και 227 έως 257 έδρες

Κεντροαριστερά 25,5%-29,5% και 78 έως 98 έδρες

Κίνημα 5 Αστέρων 13,5%-17,5% και 36 έως 56 έδρες

Δράση-Βίβα Ιτάλια 6,5% έως 8,5% και 15 έως 15 έδρες

Αποτελέσματα ανά κόμμα σύμφωνα με exit poll της La Repubblica

Αδερφοί της Ιταλίας 22 – 26%

Δημοκρατικό Κόμμα 17 – 21%

Κίνημα 5 Αστέρων 13,5 – 17,5%

Λέγκα του Βορρά 8,5  - 12,5%

Φόρτσα Ιτάλια 6 – 8%

Πράσινοι – Αριστερά 3 – 5%

H εκλογική διαδικασία στην Ιταλία προχώρησε χωρίς προβλήματα με τα εκλογικά κέντρα να υποδέχονται εκατομμύρια Ιταλούς για την ανάδειξη των νέων αιρετών οργάνων και της κυβέρνησης κατ' επέκταση.

 Ωστόσο, οι περίπλοκοι υπολογισμοί που απαιτούνται μέσα από ένα νέο εκλογικό σύστημα σημαίνουν ότι μπορεί να περάσουν πολλές ώρες μέχρι να γίνει γνωστή η σύνθεση του νέου κοινοβουλίου.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου εσωτερικών, έως τις 19:00 το βράδυ τοπική ώρα είχε ψηφίσει το 51% των εχόντων δικαίωμα. Σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2018, καταγράφεται μείωση της συμμετοχής κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες.

 Aυτές οι εκλογές είναι πιθανό να δημιουργήσουν την πιο δεξιά κυβέρνηση που είχε η Ιταλία από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ένας συνασπισμός με επικεφαλής τους Αδερφούς της Ιταλίας της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι, ένα κόμμα με νεοφασιστική προέλευση, αναμένεται να εξασφαλίσει μια σημαντική νίκη και στα δύο αιρετά σώματα, το Κοινοβούλιο και τη Γερουσία.

 Αν συμβεί αυτό, η Μελόνι θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, ενώ η Ευρώπη αναμένει τουλάχιστον με προβληματισμό το εκλογικό αποτέλεσμα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ΕΕ

 Υπάρχουν 400 έδρες προς διεκδίκηση στο κοινοβούλιο και 200 ​​στη Γερουσία

Ο δεξιός συνασπισμός, με επικεφαλής τους Αδελφούς της Ιταλίας, περιλαμβάνει την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη δεξιά Forza Italia, υπό την ηγεσία Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το PD, το κύριο κόμμα της κεντροαριστεράς, τρέχει με την υποστήριξη ορισμένων δευτερευόντων, αριστερών, φιλοευρωπαϊκών και πράσινων κομμάτων, με επικεφαλής τον Ενρίκο Λέτα. Το Κίνημα των 5 Αστέρων παραμένει εκλογικά αυτόνομο, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε.

  H εκλογική διαδικασία στην Ιταλία προχώρησε χωρίς προβλήματα με τα εκλογικά κέντρα να υποδέχονται εκατομμύρια Ιταλούς για την ανάδειξη των νέω αιρετών οργάνων και της κυβέρνησης κατ' επέκταση.

 Ωστόσο, οι περίπλοκοι υπολογισμοί που απαιτούνται μέσα από ένα νέο εκλογικό σύστημα σημαίνουν ότι μπορεί να περάσουν πολλές ώρες μέχρι να γίνει γνωστή η σύνθεση του νέου κοινοβουλίου.