Τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, αλλά και την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, αναμένεται να συζητήσουν τα ξημερώματα της Πέμπτης (περίπου στις 3 ώρα Ελλάδας) οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ, που θα συνεδριάσουν εκτάκτως στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Μπορέλ τόνισε ότι η ΕΕ δεν συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν θα επιτρέψει να την εκφοβίσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέροντας ότι η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας «είναι στο τραπέζι».

«Είναι σαφές ότι η Ρωσία θέλει να καταστρέψει την Ουκρανία», υπογράμμισε.

«Αναμένω ότι (οι υπουργοί) θα συζητήσουν πώς μπορούμε να συνεχίσουμε τη στρατιωτική στήριξή μας στην Ουκρανία, πώς θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία. Το ζήτημα των κυρώσεων θα είναι αναμφίβολα στο τραπέζι» ανάφερε χαρακτηριστικά ο Μπορέλ, σημειώνοντας ότι θα αρχίσει να κάνει προτάσεις για το θέμα αυτό.

Ο Μπορέλ είπε επίσης ότι δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος βρίσκεται επίσης στη Νέα Υόρκη αυτήν την εβδομάδα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτίμησε νωρίτερα ότι οι δηλώσεις του Πούτιν απαιτούν «νέες κυρώσεις εκ μέρους μας».

Η ΕΕ έχει ήδη υιοθετήσει έξι δέσμες οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ωστόσο η Ουγγαρία έχει δηλώσει αντίθετη με την επιβολή νέων μέτρων. Προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις απαιτείται ομοφωνία των χωρών μελών.

Τη διεξαγωγή ψευδών δημοψηφισμάτων σε περιοχές της Ουκρανίας που κατέχονται από τη Ρωσία, καταδικάζουν με κοινή δήλωσή τους ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Μακάλιστερ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Γερμανία), ο επικεφαλής της αποστολής του Κοινοβουλίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας Βίτολντ Βάστσικόφσκι (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Πολωνία) και ο εισηγητής του Κοινοβουλίου για την Ουκρανία Μίχαηλ Γκάλερ (ΕΛΚ, Γερμανία).

Σκληρή απάντηση στον Ρώσο πρόεδρο έδωσε νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας πόλεμος από έναν και μόνο άνδρα» δήλωσε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε: «κανείς δεν απείλησε τη Ρωσία και κανείς άλλος, πέραν της Ρωσίας, δεν επιδίωξε τη σύγκρουση».

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του ότι εξαπολύει ριψοκίνδυνες και ανεύθυνες πυρηνικές απειλές, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει τον πυρήνα της χάρτας των δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να έχει νικητή και ποτέ δεν πρέπει να διεξαχθεί» υπογράμμισε, αποκαλώντας παράλληλα τις απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων «επικίνδυνη περιφρόνηση» των ευθυνών της για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.