karolos
Διεθνή

Βασιλιάς Κάρολος: Επιχείρηση «Χρυσή Σφαίρα» - Η πιθανή ημερομηνία της λιτής τελετής στέψης του νέου μονάρχη

Μικρότερης διάρκειας και λιγότερο δαπανηρή η στέψη του βασιλιά Καρόλου

Η «αιώνια» βασίλισσα Ελισάβετ τη Δευτέρα κηδεύτηκε, μετά από μια μεγαλειώδη τελετή.
Έτσι, τώρα ξεκινούν οι προετοιμασίες για μια άλλη, σπουδαία στιγμή για τη Βρετανία. Την στέψη του βασιλιά Καρόλου.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα, ο βασιλιάς Κάρολος επιθυμεί μια λιτή στέψη την επόμενη άνοιξη, που θα αντικατοπτρίζει την νέα μορφή μοναρχίας του. Πιθανή ημερομηνία μάλιστα, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην 70η επέτειο από τη στέψη της μητέρας του.

Ο νέος μονάρχης, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες πρωτοστάτησε σε μια σειρά εκδηλώσεων προς τιμή της μητέρας του, λέγεται ότι σκέφτεται να πραγματοποιήσει την τελετή στις 2 Ιουνίου του επόμενου έτους.

Επιχείρηση «Χρυσή Σφαίρα»

Η «επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα», όπως ονομάζεται ο σχεδιασμός της στέψης του Καρόλου, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και ο βασιλιάς αναμένεται να δώσει μέσα από αυτήν το στίγμα του για την μοναρχία. Όπως αποκαλύπτουν πηγές στα βρετανικά μέσα, αναμένεται η τελετή να είναι «μικρότερη και λιγότερο δαπανηρή» από την στέψη της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ το 1953, αν και θα περιλαμβάνει έναν εορτασμό της ζωής της.

Θα είναι λοιπόν, ένας τρόπος για να δείξει στο κοινό και στον κόσμο πώς θα λειτουργήσει η «μικρότερης κλίμακας» μοναρχία του στο μέλλον, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη του και τη συνεχιζόμενη κρίση του κόστους ζωής που πλήττει το έθνος.

Βέβαια, οι παραδοσιακές πτυχές της τελετής αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητες, ωστόσο πιστεύεται ότι ο βασιλιάς θα προσπαθήσει να «προστατεύσει την ποικιλομορφία» του Ηνωμένου Βασιλείου προσκαλώντας μέλη διαφορετικών θρησκειών, συμπεριλαμβανομένων χριστιανών, μουσουλμάνων, Εβραίων, Ινδουιστών και βουδιστών στην τελετή.

Μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ στο κάστρο Μπαλμόραλ πριν από 13 ημέρες, η επιχείρηση «Χρυσή Σφαίρα» τέθηκε σε εφαρμογή για τον σχεδιασμό της στέψης του γιου της. Κι ενώ η βασίλισσα Ελισάβετ έπρεπε να περιμένει 16 μήνες για τη δική της ενθρόνιση το 1953, αυτή του Καρόλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα.

Μικρότερης διάρκειας και λιγότερο δαπανηρή η στέψη του βασιλιά Καρόλου

Ο χρόνος αναμονής δεν θα είναι η μόνη διαφορά, καθώς ο βασιλιάς Κάρολος πρόκειται να ζητήσει μια λιγότερο δαπανηρή και εξαιρετικά μικρότερη τελετή στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ σε σχέση με εκείνη της μητέρας του.

Όταν στέφθηκε η βασίλισσα Ελισάβετ τον Ιούνιο του 1953, ήταν μια πολυτελής τελετή που αποτέλεσε μια αναγκαία τόνωση του ηθικού για τα έθνη, λόγω του πολέμου. Πιστεύεται ότι κόστισε τότε 1,57 εκατομμύρια λίρες, περίπου 45 εκατομμύρια λίρες σε σημερινές τιμές.

Η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ

Αλλά δίνοντας τον τόνο για τη βασιλεία του Καρόλου, η στέψη του θα είναι πολύ μικρότερη σε διάρκεια και φθηνότερη εν μέσω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, μια κίνηση που είναι πιθανό να επικροτηθεί. Μια βασιλική πηγή δήλωσε στην Mirror πως η κατάσταση της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου θα παίξει ρόλο κατά τον σχεδιασμό της τελετής.

«Ο βασιλιάς έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κόσμος, οπότε θα φροντίσει να υλοποιηθούν οι επιθυμίες του πως, παρόλο που η τελετή στέψης θα παραμείνει πιστή και σωστή στις μακροχρόνιες παραδόσεις του παρελθόντος, θα πρέπει επίσης να είναι αντιπροσωπευτική μιας μοναρχίας σε έναν σύγχρονο κόσμο», είπαν.

«Ο βασιλιάς είναι εδώ και καιρό υπέρμαχος μιας εξορθολογισμένης ή μειωμένης μοναρχίας και το σχέδιο αυτό θα μπορούσε σίγουρα να ειπωθεί ότι ταιριάζει με το όραμά του. Έχει ήδη μιλήσει για την επιθυμία να συνεχίσει την κληρονομιά της μητέρας του και αυτό περιλαμβάνει τη συνέχισε της αναγνώρισης όσων βιώνει ο λαός».

Ανήμερα της επετείου της στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ;

Η ίδια η τελετή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην 70η επέτειο της στέψης της ίδιας της βασίλισσας Ελισάβετ, δηλαδή στις 2 Ιουνίου. Μια καλοκαιρινή στέψη θα μπορούσε να θεωρηθεί ιδανική επιλογή, δεδομένου ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα βρίσκονται σε περιοδεία κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα.

Η Sun επικαλείται μια βασιλική πηγή λέγοντας ότι δεν υπάρχει «καμία βιασύνη» για την πραγματοποίηση της τελετής και πως «υπάρχει πάρα πολύς προγραμματισμός» που πρέπει να γίνει ακόμα. «Αλλά θα γίνει τον Μάιο ή τον Ιούνιο, ανάλογα με το τι συμβαίνει στον κόσμο». «Θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβεί στην επέτειο της στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ στις 2 Ιουνίου, αυτό είναι κάτι που φυσικά εξετάζεται».

Όταν πραγματοποιηθεί η τελετή, θα είναι πλούσια σε θρησκευτική σημασία – μια επίσημη και ιερή τελετουργία όπου ο νέος ηγεμόνας χρίζεται και δίνει τον όρκο του ενώπιον του Θεού και της χώρας του. Όπως και η μητέρα του, θα στεφθεί με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου – το πιο εμβληματικό από τα κοσμήματα του στέμματος.

Πάντως, μέχρι να πραγματοποιηθεί, ο Κάρολος θα είναι 74 ετών και η βασιλική σύζυγος θα πλησιάζει τα 76. Αυτό θα τον καταστήσει μακράν τον γηραιότερο που θα στεφθεί μονάρχης. Ο προηγούμενος ήταν ο Γουλιέλμος Δ’, ο οποίος στέφθηκε σε ηλικία 64 ετών το 1830 – θα βασίλευε για επτά χρόνια.