Ολοκληρώθηκε η αγρυπνία της βασίλισσας Ελισάβετ στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, σε μια τελετή παρόμοια με αυτή που πραγματοποιήθηκε στον καθεδρικό ναό του St. Giles στο Εδιμβούργο, τη Δευτέρα.

Ο βασιλιάς Κάρολος μαζί με τον πρίγκιπα Άντριου, την πριγκίπισσα Άννα και τον πρίγκιπα Έντουαρντ στέκονταν ως «φρουροί» στις τέσσερις γωνίες της πλατφόρμας πάνω στην οποία βρίσκεται το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ για 15 λεπτά.
paidia
____
ele
Βίντεο από Αββαείο του Γουέστμινστερ

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' και τα τρία άλλα παιδιά της βασίλισσας Ελισάβετ πήραν για δεκαπέντε λεπτά θέσεις γύρω από το φέρετρο που εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στο Λονδίνο, περιστοιχισμένοι από το πλήθος. Όλοι ήταν ντυμένοι με στρατιωτική στολή, συμπεριλαμβανομένου και του πρίγκιπα Άντριου, ο οποίος -ως μη εργαζόμενο μέλος της βασιλικής οικογένειας- έχει λάβει ειδική άδεια για να φορέσει τη στολή.
karolos_2
______
Παρόμοια άδεια, μάλιστα, δόθηκε και στον πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος μαζί με τα υπόλοιπα εγγόνια της βασίλισσας θα παρευρεθεί στην ίδια τελετή το βράδυ του Σαββάτου.

Αναμονή έως και 24 ώρες στο λαϊκό προσκήνυμα 

Nωρίτερα, η ουρά στους δρόμους του Λονδίνου έφτανε τα 8 χιλιόμετρα, ενώ η αναμονή ξεπερνούσε τις 14 ώρες. Πλέον, ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής ξεπερνά τις 24 ώρες.

Δείτε βίντεο του BBC που αποτυπώνει το μέγεθος της ουράς:


Παρ' όλα αυτά, οι θαυμαστές της βασίλισσας Ελισάβετ συνέχισαν να συρρέουν κατά χιλιάδες για το τελευταίο «αντίο» στην αγαπημένη τους μονάρχη. Πριν από τη διακοπή, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τέτοια που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, μέσω της οποίας ανέφερε ότι θα γίνει παύση προσέλευσης για έξι ώρες, για να ξεμπλοκάρει κάπως το σύστημα.

Σε ενημέρωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού ανέφερε ότι το πάρκο Southwark, όπου τελειώνει επίσημα η ουρά για το Γουέστμινστερ, είχε «φτάσει στο πικ της χωρητικότητάς του» και η είσοδος θα σταματούσε για τουλάχιστον έξι ώρες.

«Μην επιχειρήσετε να μπείτε στην ουρά μέχρι να ανοίξει ξανά», ήταν η συμβουλή με την οποία έκλεινε η ανακοίνωση.

Μετά το άνοιγμα της ουράς, οι Αρχές προειδοποιούν ότι ο χρόνος αναμονής ξεπερνά πλέον τις 24 ώρες και ότι οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι χαμηλές.


Μάλιστα, έχει ενεργοποιηθεί και μια υπηρεσία παρακολούθησης της ουράς:


Η τεράστια ουρά που έχει δημιουργηθεί στο Λονδίνο από το βράδυ της Τετάρτης, όταν και ξεκίνησε το λαϊκό προσκύνημα στη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ, ακολουθεί τη νότια όχθη του ποταμού Τάμεση από το Παλάτι του Ουέστμινστερ, μέσω του Λάμπεθ, του Σάουθγουορκ και του Μπέρμοντσεϊ.

Εν τω μεταξύ, έχει ξεσπάσει διαμάχη σχετικά με το ποιος επιτρέπεται να παρακάμψει την ουρά για να αποτίσει φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα, αφού προέκυψε ότι βουλευτές και λόρδοι είχαν ειδική πρόσβαση.

Η ανακοίνωση της διακοπής της ουράς έγινε λίγο μετά την επιβεβαίωση ότι τα εγγόνια της βασίλισσας Ελισάβετ Β' θα πραγματοποιήσουν 15λεπτη αγρυπνία στο Westminster Hall το βράδυ του Σαββάτου.