Την οργή της Μόσχας εξέφρασε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να μην προσκληθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη στάση αυτή, βαθιά ανήσυχη και ιδιαίτερα κυνική. 

Δεν δίστασε ακόμα να πει ότι «ο βρετανικός στρατός «πολέμησε εναντίον των Ναζί και των Ουκρανών συνεργατών τους Stepan Bandera και Roman Shukhevich. Και τώρα, οι βρετανικές ελίτ είναι με το μέρος τους». 

Η ανακοίνωσή της Ζαχάροβα

«Το βρετανικό ΥΠΕΞ ενημέρωσε τη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο για την απόφασή του να μην προσκαλέσει τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων αξιωματούχων της πρεσβείας, να παραστούν σε πένθιμες τελετές μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β'. Πιστεύουμε ότι η προσπάθεια του Ηνωμένου Βασιλείου να εκμεταλλευτεί μια εθνική τραγωδία που άγγιξε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να ξεκαθαρίσει λογαριασμούς μαζί μας κατά τη διάρκεια των ημερών του πένθους, είναι βαθιά ανήθικη».

Η κ. Ζαχάροβα δήλωσε ότι η απόφαση να αποκλειστούν οι Ρώσοι από την κηδεία ήταν «ιδιαίτερα κυνική» λόγω του ρόλου που διαδραμάτισε η βασίλισσα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Είπε ότι ο βρετανικός στρατός «πολέμησε εναντίον των Ναζί και των Ουκρανών συνεργατών τους Stepan Bandera και Roman Shukhevich. Και τώρα, οι βρετανικές ελίτ είναι με το μέρος τους. Ωστόσο, η Μόσχα συνεχίζει να τιμά τη μνήμη όλων των βετεράνων που συνέβαλαν στη Νίκη. Η συμφιλιωτική εικόνα της βασίλισσας Ελισάβετ Β', η οποία δεν παρενέβη στην πολιτική από θέση αρχής κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, δεν έχει γίνει εμπόδιο στις διαφορετικές επιθέσεις του Λονδίνου, οι οποίες υπόκεινται στην επίτευξη των δικών τους υποθετικών στόχων. Από την πλευρά μας, εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στον βρετανικό λαό για τη μεγάλη απώλεια που τον έπληξε».