Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα τις Δυτικές προσπάθειες για έναν «μονοπολικό κόσμο» στη διάρκεια συνάντησης που είχε την Πέμπτη με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, κατά την οποία χαιρέτισε την «ισορροπημένη» στάση του Πεκίνου για την κρίση στην Ουκρανία.

«Οι προσπάθειες δημιουργίας ενός μονοπολικού κόσμου έλαβαν πρόσφατα άσχημη μορφή και είναι εντελώς απαράδεκτες» δήλωσε ο Πούτιν ενώπιον του Σι, ο οποίος συνάντησε τον «παλιό φίλο» του στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.

Η συνάντηση, η πρώτη των δύο ηγετών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πραγματοποιείται στο περιθώριο συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης.

«Εκτιμούμε πολύ την ισορροπημένη θέση των Κινέζων φίλων μας όσον αφορά την ουκρανική κρίση» συνέχισε ο Πούτιν, η χώρα του οποίου βρίσκεται στο στόχαστρο Δυτικών κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο ρώσος πρόεδρος ανέφερε πάντως ότι το Πεκίνο ανησυχεί για την κατάσταση. «Καταλαβαίνουμε τα ερωτήματά σας και τις ανησυχίες σας. Θα εξηγήσουμε λεπτομερώς τη θέση μας πάνω σε αυτό το ζήτημα» είπε ο Πούτιν χωρίς διευκρινίσεις.

Ουδέτερη στάση

Το Πεκίνο δεν έχει ούτε υποστηρίξει ούτε επικρίνει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει όμως εκφράσει αρκετές φορές την υποστήριξή του στη Μόσχα απέναντι στις κυρώσεις.

Στη συνάντηση της Πέμπτης ο Πούτιν επανέλαβε τη στήριξή του στο Πεκίνο όσον αφορά το ζήτημα της Ταϊβάν, όπου οι επισκέψεις αμερικανών αξιωματούχων τις τελευταίες εβδομάδες προκάλεσαν την οργή της Κίνας.

«Καταδικάζουμε την πρόκληση των ΗΠΑ», δήλωσε ο Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα υποστηρίζει την πολιτική της «Μίας Κίνας».

«Είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή μας συνάντηση θα δώσει περαιτέρω ορμή στην ενίσχυση της στρατηγικής σύμπραξης ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, ο Σι διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι η Κίνα προτίθεται να αναλάβει τον ρόλο της ως «μεγάλης δύναμης» μαζί με την γειτονική της Ρωσία.

«Η Κίνα είναι διατεθειμένη να εργασθεί με την Ρωσία για να αναλάβει τις ευθύνες της ως μεγάλης δύναμης, να διαδραματίσει ρόλο πρώτου μεγέθους και για να εισαγάγει σταθερότητα και θετική ενέργεια σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από χάος» σημείωσε ο κινέζος πρόεδρος.