elizabeth__3_
Διεθνή

Τη Δευτέρα το μεσημέρι η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ: Όλο το σχέδιο του Μπάκιγχαμ - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Πάνω από 6 χιλιόμετρα η ουρά για το λαϊκό προσκύνημα - Live εικόνα από το Παλάτι του Γουεστμίνστερ

Στη δημοσιότητα δόθηκε το σχέδιο του Μπάκιγχαμ για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στις 11:00 (τοπική ώρα13:00 ώρα Ελλάδος) στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η τελευταία αγρύπνια από τον βασιλιά Κάρολο Γ’, την πριγκίπισσα Άννα και τους πρίγκιπες Άντριου και Έντουαρντ, διάρκειας 15 λεπτών, θα γίνει την Παρασκευή το βράδυ.

Τη Δευτέρα θα υπάρξει εθνική σιγή δύο λεπτών και η τελευταία πομπή ανώτερων μελών της βασιλικής οικογένειας πίσω από το φέρετρό της, πριν την ταφή της, στις 16:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδος)

Ο βασιλιάς Κάρολος θα περπατά πίσω από το φέρετρο κατά τη μεταφορά του από το Κοινοβούλιο στο Αβαείο, ενώ η νεκρώσιμη ακολουθία, στην οποία θα μετέχουν μέλη της βασιλικής οικογένειας, ηγέτες χωρών, θα διαρκέσει μία ώρα και θα μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο.
el

Η βασίλισσα θα μεταφερθεί στο Ουίνδσορ, όπου θα ταφεί στην εκκλησία του St George, κοντά στον σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο, τον πατέρα της βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’ και τη μητέρα της, βασίλισσα Ελισάβετ. Η τελετή της ταφής θα γίνει ιδιωτικά.


Θα οδηγηθεί στο Ουίνδσορ

Η τελευταία πομπή της βασίλισσας θα περάσει από το ιστορικό κέντρο του Λονδίνου, με άμαξα, πριν οδηγηθεί στο Ουίνδσορ.

Ο βασιλιάς Κάρολος θα ηγηθεί για άλλη μια φορά της πομπής πίσω από το φέρετρο της βασίλισσας, που θα μεταφερθεί στις 10:44 (τοπική ώρα, 12:44 μ.μ. ώρα Ελλάδος)από το Κοινοβούλιο του Γουεστμίνστερ στο Αβαείο, για τη νεκρώσιμη ακολουθία. Μαζί του θα βρίσκονται η πριγκίπισσα Άννα και οι πρίγκιπες Άντριου και Έντουαρντ ενώ πίσω τους θα βρίσκονται ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο πρίγκιπας Χάρι και ο Πίτερ Φίλιπς.

el2_2
 Το φέρετρο θα μεταφερθεί με την 123 άμαξα συνοδεία ναυτών του Βασιλικού Ναυτικού, σύμφωνα με την παράδοση που χρονολογείται από την κηδεία της βασίλισσας Βικτώριας. Η πομπή θα συνοδεύεται από 200 μουσικούς από συντάγματα της Σκωτίας και της Ιρλανδίας, την ταξιαρχία των Γκούρκας και τη Βασιλική Αεροπορία.

Στις 8:00 (τοπική ώρα 10:00 ώρα Ελλάδας) θα ανοίξουν οι πόρτες του Αβαείου του Γουεστμίνστερ, για τους καλεσμένους. Ανάμεσά τους αρχηγοί κρατών, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, πρωθυπουργοί της Κοινοπολιτείας, που θα συγκεντρωθούν στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Τσέλσι για να μεταφερθούν στον χώρο. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που δεν θα μετέχουν στην πομπή, θα έχουν ήδη φτάσει στο αβαείο και θα συνοδευτούν στις θέσεις τους.


Αναλυτικά το πρόγραμμα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ

6:00 – 8:30 (τοπική ώρα, 8:00-10:30 ώρα Ελλάδος)

Τελευταία Αγρύπνια στο φέρετρο της βασίλισσας στην έναρξη της τελευταίας ημέρας του εθνικού πένθους. Στις 8:30 (τοπική ώρα, 10:30 ώρα Ελλάδος), οι πύλες του Κοινοβουλίου θα κλείσουν για να ετοιμαστεί η πομπή.

9:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδος)

Οι καμπάνες του Μπιγκ Μπεν θα ηχήσουν πριν το σφυρί της καμπάνας καλυφθεί με ένα χοντρό δερμάτινο επίθεμα, για να μην ακούγονται τα χτυπήματά του για την υπόλοιπη ημέρα, από σεβασμό στη μονάρχη.

10:30 (τοπική ώρα, 12:30 ώρα Ελλάδος)

Το φέρετρο της βασίλισσας θα μεταφερθεί από τη Βουλή στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, σε άμαξα, που θα βρίσκεται έξω από τη βόρεια πόρτα του Γουεστμίνστερ Χολ. Από εκεί θα μεταφερθεί από μέλη του βασιλικού ναυτικού στο Αβαείο.

Στους δρόμους αναμένεται ότι θα βρίσκεται πλήθος κόσμου. Πίσω από το φέρετρο θα βρίσκεται ο βασιλιάς Κάρολος όπως και μέλη της βασιλικής οικογένειας, όπως έγινε για την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον πρίγκιπα Φίλιππο. Στην πομπή θα μετέχουν και μέλη του στρατού.

11:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδος)

Το φέρετρο της βασίλισσας θα τοποθετηθεί σε ψηλό βάθρο, ενώ το Αβαείο θα είναι γεμάτο από περίπου 2.000 άτομα, μεταξύ των οποίων μέλη της βασιλικής οικογένειας, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας, πρώην Βρετανοί πρωθυπουργοί και ξένοι ηγέτες, όπως ο Τζο Μπάιντεν και άλλες προσωπικότητες, που θα δουν τη διαδικασία.

11:00-12:00 (τοπική ώρα 13:00-14:00 ώρα Ελλάδος)

Η κηδεία θα γίνει στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ από τον κοσμήτορα και τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι. Η τελετή θα προβληθεί τηλεοπτικά και αναμένεται ότι θα τη δουν εκατομμύρια άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο.

Το συγκεκριμένο Αβαείο επελέγη τόσο λόγω του μεγέθους του και της δυνατότητας φιλοξενίας πολλών τηλεοπτικών συνεργείων, αλλά και επειδή ήταν ο χώρος που έγιναν σημαντικά γεγονότα της ζωής της βασίλισσας, από τη στέψη της μέχρι και τον γάμο της με το πρίγκιπα Φίλιππο. Στο αβαείο έγινε η κηδεία επίσης της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997 και της βασιλομήτορος το 2022.

12:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδος).

Το τέλος της ακολουθίας θα σηματοδοτήσουν τα μουσικά έργα «Last Post» και «Reveille».

12:00-13:00 (τοπική ώρα, 14:00-15:00 ώρα Ελλάδος)

Το φέρετρο της βασίλισσας θα τοποθετηθεί εκ νέου στην άμαξα και με πομπή θα φτάσει στην Αψίδα του Ουέλινγκτον.

13:00-16:00 (τοπική ώρα, 15:00-18:00 ώρα Ελλάδος)

Το φέρετρο θα μεταφερθεί στο Ουίνδσορ, όπου η βασίλισσα πέρασε μεγάλο μέρος των τελευταίων ετών αλλά και της ζωής της. Η πομπή θα κατευθυνθεί μέσω του Long Walk στο παρεκκλήσι του St George.

16:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδος)

Η βασίλισσα θα ταφεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μαζί με τον σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο. Στη συνέχεια θα γίνει λειτουργία, που επίσης θα μεταδοθεί τηλεοπτικά. Πριν τον τελευταίο ύμνο, θα αφαιρεθούν από το φέρετρο το βασιλικό στέμμα, το σκήπτρο και η σφαίρα.

Στο τέλος της λειτουργίας, ένας αυλητής θα παίξει ένα μοιρολόγι, καθώς το φέρετρο θα χαμηλώνει στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο, όπου η βασίλισσα θα ταφεί με τον σύζυγό της, τους αγαπημένους της γονείς και την αδερφή της Μάργκαρετ.

19:00 (τοπική ώρα 21:00 ώρα Ελλάδος)

Ο βασιλιάς Κάρολος και στενά μέλη της βασιλικής οικογένειας θα επιστρέψουν στο παρεκκλήσι για ιδιωτική κηδεία, όπου ο ίδιος, όπως έκανε και η Ελισάβετ για τον πατέρα της, θα πετάξει χώμα στο φέρετρό της.

Ουρές χιλομέτρων στο λαϊκό προσκήνυμα 

Το τέλος της ουράς των ανθρώπων που έχουν σπεύσει στο Λονδίνο για να προσκυνήσουν τη σορό της Βασίλισσας Ελισάβετ φτάνει στο Tower Bridge σε απόσταση δηλαδή πάνω από 6 χιλιόμετρα από το Παλάτι του Γουεστμίνστερ, όπου πραγματοποιείται το λαϊκό προσκήνυμα για την εκλιπούσα μονάρχη.

Ο Βασιλιάς Κάρολος σήμερα βρίσκεται στο εξοχικό του στο Χάιγκροουβ, ενώ ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Πριγκίπισσα Κέιτ βρίσκονται στο Σάντρινγχαμ για να συναντήσουν πολίτες που αφήνουν ένα λουλούδι στη μνήμη της Ελισάβετ.

Στον χώρο όπου γίνεται το λαϊκό προσκύνημα υπάρχει μια απίστευτη σιωπή την οποία το μόνο που ταράζει είναι η αλλαγή της φρουράς κάθε είκοσι λεπτά.

Στα Βρετανικά ΜΜΕ υπάρχουν αναφορές για οργή των πολιτών καθώς ενώ εκείνοι στέκονται με τις ώρες για να αποτίσουν φόρο τιμής στην Βασίλισσα πολλοί βουλευτές παρακάμπτουν την ουρά.

Δείτε ζωντανή εικόναΔείτε εικόνες από το skynews

laiko_proskinima

laiko2

laiko3

laiko5

laiko6