Θα παρευρεθεί τελικά στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ την ερχόμενη Δευτέρα, ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος.

Η απόφασή του φαίνεται πως έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Ισπανία, καθώς οι αριστεροί ρεπουμπλικανοί είναι έξαλλοι.

Ο εκπρόσωπος των Unidas Podemos, Pablo Echenique, δήλωσε: «Η πρόσκληση ενός φυγόδικου εγκληματία σε κρατική κηδεία δείχνει τι ακριβώς είναι η μοναρχία στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ισπανία. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, από την πλευρά του, δήλωσε πως δεν θα σχολιάσει τις προσωπικές αποφάσεις του βασιλιά, αλλά διερωτήθηκε εάν ο βασιλικός οίκος θα είναι ευχαριστημένος με την απόφαση αυτή».

Η πρόσκληση για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ ήρθε από το υπουργείο Εξωτερικών και την ισπανική πρεσβεία στο Λονδίνο, καθώς ο 84χρονος Χουάν Κάρλος είναι μακρινός ξάδερφος της βασίλισσας.


Ο Χουάν Κάρλος διέρρευσε την απόφασή του να πάει στην κηδεία

Όσον αφορά στο παρασκήνιο, η El Mundo ανέφερε πως ο Χουάν Κάρλος ήταν αυτός που επέλεξε να διαρρεύσει η είδηση της πρόσκλησης και της απόφασής του να παρευρεθεί στην κηδεία, στα μέσα ενημέρωσης πριν καν το μάθει ο βασιλικός οίκος.

Και όπως είναι εύλογο, η απόφαση αυτή προκάλεσε εικασίες σχετικά με το εάν ο Χουάν Κάρλος και ο Φελίπε θα παρευρίσκονταν και οι δύο, δεδομένου πως στην κηδεία κλήθηκαν μόνο ο ηγέτης ενός κράτους ή ο ηγεμόνας και ένας συνοδός τους, καθώς υπάρχει περιορισμός στις θέσεις. Πάντως, για όσους αναρωτιούνται, ο βασιλιάς Φελίπε, η βασίλισσα Λετίθια και η Σοφία -η σύζυγος του Χουάν Κάρλος- τελικά θα μεταβούν στο Λονδίνο για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.

Σύμφωνα με την El Debate, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και η διοίκησή του, θέλουν να βλάψουν την εικόνα του Χουάν Κάρλος και να τον απομακρύνουν περαιτέρω από τον γιο του, Φελίπε.

Όσο για τα έξοδα της μεταφοράς του στο Λονδίνο, δεν έχει επιβεβαιωθεί από την ισπανική κυβέρνηση εάν το κόστος της πτήσης του Χουάν Κάρλος θα καλυφθεί από το κράτος. Αλλά έχει αναφερθεί από το ισπανικό μέσο ενημέρωσης El Debate πως μέλη της ισπανικής κυβέρνησης έχουν ζητήσει από τον βασιλικό οίκο να τον εμποδίσει να πάει, ενώ έφτασαν στο σημείο να καλέσουν ακόμη και τον ίδιο για να του πουν να μην παρευρεθεί.


Ποιος θα πληρώσει τα έξοδα μεταφοράς του στην κηδεία;

Σύμφωνα με την El Pais, πάντως, ο Χουάν Κάρλος λέγεται ότι θα πάει απευθείας στο Λονδίνο από το Άμπου Ντάμπι όπου παραμένει σε εξορία, αντί να κάνει μια στάση στη Μαδρίτη, ενώ φέρεται να έχει οργανώσει ο ίδιος και τις πτήσεις του από και προς την Αγγλία. Η εφημερίδα, πάντως, προσθέτει πως δεν έχει αποκλείσει να κάνει το ταξίδι με ιδιωτικό τζετ που ανήκει στη βασιλική οικογένεια του Άμπου Ντάμπι. Υπενθυμίζεται ότι στην αυτοεξορία του, ο Χουάν Κάρλος φιλοξενείται από τον πρόεδρο των ΗΑΕ, Μοχάμεντ μπιν Σαγέντ αλ Ναχιάν.

Υποστηρίζεται επίσης πως ο Χουάν Κάρλος θα περάσει μόνο 24 ώρες στο Λονδίνο, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα είναι μαζί με τον γιο του στην κηδεία. Ο βασιλικός οίκος δήλωσε μόνο ότι θα ακολουθηθούν οι οδηγίες που έχουν τεθεί από τους διοργανωτές. Ωστόσο, έχει αναφερθεί ότι ο Χουάν Κάρλος δεν θα είναι δίπλα στη σύζυγό του Σοφία.