Με αναλύσεις τους, τόσο το ΔΝΤ όσο και η Goldman Sachs εκφράζουν κοινή πεποίθηση ότι ένας βαρύς χειμώνας στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, θα προκαλέσει προβλήματα όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο.

Βέβαια, η Goldman Sachs είναι αισιόδοξη αναφορικά με το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν ακραίες καιρικές συνθήκες που θα απαιτήσουν περισσότερο φυσικό αέριο. Με αυτό το σκεπτικό, η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη ενώ οι τιμές θα πέσουν στο μισό απ'ότι είναι σήμερα. Την ίδια ώρα, ο φόβος στην Ευρώπη έγκειται στην κοινωνική αναταραχή που ενδέχεται να δημιουργηθεί, καθώς παρά τη βοήθεια των κυβερνήσεων για την κάλυψη ενός μέρους της υπέρογκης αύξησης για την χρήση ενέργειας, δεδομένα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τα κόστη.

Οι φόβοι του ΔΝΤ

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τόνισε πως ένας βαρύς χειμώνας ενδέχεται να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη, με την ρωσική εισβολή να έχει προκαλέσει ήδη φρικτές οικονομικές συνέπειες. Παράλληλα, τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να ισορροπήσει  προσεκτικά τη μάχη της κατά του πληθωρισμού με την «ανάγκη να μην σταματήσει η οικονομία», δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν. «Υπάρχει ασφαλώς ο φόβος της ύφεσης σε ορισμένες χώρες ή, ακόμη και αν δεν είναι ύφεση, ότι θα την αισθανθούν σαν ύφεση αυτόν τον χειμώνα. Και αν η Μητέρα Φύση αποφασίσει να μην συνεργαστεί και ο χειμώνας είναι πραγματικά βαρύς, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια κοινωνική αναταραχή», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, η Γκεοργκίεβα έκανε έκκληση προς τους κεντρικούς τραπεζίτες να συνεχίσουν στη μάχη κατά του πληθωρισμού, σχολιάζοντας ότι πολλοί οικονομολόγοι έκαναν λάθος όταν προέβλεπαν πέρσι ότι ο πληθωρισμός θα μειωνόταν. 

Goldman Sachs: Θετικές εκτιμήσεις αν δεν έρθουν ακραίες θερμοκρασίες

Την ίδια στιγμή, η Goldman Sachs βλέπει από μία πιο αισιόδοξη «ματιά» τα πράγματα, τονίζοντας ότι η Ευρώπη για φέτος το χειμώνα είναι καλυμμένη στο ζήτημα του φυσικού αερίου, με τις τιμές να αναμένεται να υποχωρήσουν σημαντικά το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα έγραψαν οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου σε έκθεσή τους, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να πέσουν στο μισό το επόμενο εξάμηνο, διότι οι καταναλωτές θα μειώσουν τη χρήση ενώ οι χώρες αναμένεται να αξιοποιήσουν τις μεγάλες προμήθειες που έχουν συγκεντρώσει στις αποθήκες. Την ίδια στιγμή, παρατηρεί πάντως ότι οι τιμές  του φυσικού αερίου θα ανακάμψουν έως το επόμενο καλοκαίρι, για να επιστρέψουν και πάλι κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, όταν οι ευρωπαϊκές χώρες θα προσπαθούν να ξαναγεμίσουν τις αποθήκες τους για την επόμενη χειμερινή περίοδο.

Παράλληλα, επιτυχημένη θεωρείται η προσπάθεια της Ευρώπης να αποτρέψει την έλλειψη του φυσικού αερίου, καθώς ο στόχος ο επίσημος στόχος της ΕΕ για να έχει γεμίσει τις αποθήκες της στο 80% έως την 1η Νοεμβρίου θα ξεπεραστεί, εκτιμώντας μάλιστα ότι θα φτάσει το 90%.