Αρκούσαν 4 ημέρες του Καρόλου στο θρόνο για να έρθει μια «άκαρδη» κατά τα συνδικάτα απόφαση του νέου βασιλιά σχετικά με το προσωπικό του. Τα 101 άτομα που εργάζονται στις υπηρεσίες του έλαβαν προειδοποιητική επιστολή απόλυσης.

 Το Μπάκιγχαμ θα γίνει η νέα έδρα του Καρόλου και της Καμίλα. Μέχρι τώρα η έδρα τους, η κατοικία τους, τα γραφεία τους και το προσωπικό τους στεγάζονταν στο Clarence House. Ωστόσο, τώρα τα γραφεία τους και οι υπηρεσίες κάτω από τον βασιλιά και την βασίλισσα, θα μετφερθούν στο Μπάκιγχαμ, αν και όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται το παλάτι να γίνει και επίσημη κατοικία του βασιλικού ζεύγους.

 Και έτσι, εξαιτίας της μεταφοράς των γραφείων του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα στο Μπάκιγχαμ, σύμφωνα με τον Guardian, δεκάδες υπάλληλοι του Clarence House ειδοποιήθηκαν για την απόλυσή τους.

 Ηδη, όπως γράφει το βρετανικό μέσο, έως και 100 εργαζόμενοι στην πρώην επίσημη κατοικία του βασιλιά, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που εργάζονταν εκεί επί δεκαετίες, έλαβαν ειδοποίηση ότι θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους την ώρα που εργάζονταν νυχθημερόν για να γίνει ομαλά η μετάβασή του στο θρόνο.

 Οι ιδιωτικοί γραμματείς, το οικονομικό γραφείο, η ομάδα επικοινωνίας και το προσωπικό των γραφείων τους στο Clarence House είναι μεταξύ εκείνων που έλαβαν ειδοποίηση το απόγευμα της Δευτέρας, την ώρα που ο Κάρολος και η υπόλοιπη βασιλική οικογένεια έδινε το «παρών» στην τελετή, στο πλαίσιο της κηδείας της βασίλισσας στον ναό του Σεντ Τζάιλς στο Εδιμβούργο.

 Πολλοί υπάλληλοι είχαν υποθέσει ότι θα απορροφούνταν στο νέο γραφείο του βασιλιά, υποστηρίζοντας ότι δεν τους δόθηκε καμία ένδειξη για το τι επρόκειτο να συμβεί μέχρι που έφτασε η επιστολή του Sir Clive Alderton, του κορυφαίου βοηθού του βασιλιά. Μια πηγή δήλωσε: «Όλοι είναι απολύτως εξοργισμένοι, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών γραμματέων και της ανώτερης ομάδας. Όλο το προσωπικό εργάζεται μέχρι αργά κάθε βράδυ από την Πέμπτη, για να βρεθούν αντιμέτωποι με αυτό. Οι άνθρωποι ήταν εμφανώς συγκλονισμένοι από αυτό που συνέβη».

 Στην επιστολή του, την οποία είδε και μεταφέρει ο Guardian, ο Alderton έγραψε: «Η αλλαγή του ρόλου των εντολέων μας θα σημάνει επίσης αλλαγή για τα γραφεία μας … Το χαρτοφυλάκιο των εργασιών που αναλάμβανε προηγουμένως αυτός ο οίκος υποστηρίζοντας τα προσωπικά συμφέροντα του πρώην πρίγκιπα της Ουαλίας, τις προηγούμενες δραστηριότητες και τις οικιακές λειτουργίες δεν θα εκτελείται πλέον και το γραφείο στο Clarence House θα κλείσει. Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι η ανάγκη για τις θέσεις που εδρεύουν κυρίως στο Clarence House, των οποίων το έργο υποστηρίζει αυτούς τους τομείς, δεν θα είναι πλέον απαραίτητη».

 Ο προσωπικός γραμματέας του βασιλιά πρόσθεσε: «Εκτιμώ ότι πρόκειται για ανησυχητικά νέα και ήθελα να σας ενημερώσω για την υποστήριξη που είναι διαθέσιμη».

 Πρόσθεσε ότι κάποιοι από το προσωπικό που παρέχουν «άμεση, στενή, προσωπική υποστήριξη και συμβουλές» στον Κάρολο και την Καμίλα θα παραμείνουν στη θέση του.

 Σημειώνει πάντως ο Guardian ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, καθώς πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί μια περίοδος διαβούλευσης, η οποία θα ξεκινήσει μετά την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ την ερχόμενη Δευτέρα.

 Πώς το παλάτι θα προσπαθήσει να βοηθήσει τον βασιλιά Κάρολο

Στο προσωπικό που θα απολυθεί αναμένεται να προσφερθούν ευκαιρίες για εναλλακτικές θέσεις εργασίας σε άλλα γραφεία μελών της βασιλικής οικογένειας, βοήθεια στην εξεύρεση νέων θέσεων εργασίας εκτός του παλατιού και μια «ενισχυμένη» αποζημίωση απόλυσης πέραν του νόμιμου ελάχιστου ποσού.

 Εκπρόσωπος του Clarence House δήλωσε: «Μετά την ενθρόνιση την περασμένη εβδομάδα, οι λειτουργίες του Οίκου του πρώην πρίγκιπα της Ουαλίας και της δούκισσας της Κορνουάλης έχουν σταματήσει και, όπως απαιτείται από τον νόμο, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία διαβούλευσης. Το προσωπικό μας έχει προσφέρει μακροχρόνιες και πιστές υπηρεσίες και, ενώ κάποιες απολύσεις θα είναι αναπόφευκτες, εργαζόμαστε επειγόντως για να εντοπίσουμε εναλλακτικές θέσεις εργασίας για τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό προσωπικού».

 Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό του Clarence House νωρίτερα φέτος, ο βασιλιάς απασχολούσε με πλήρη απασχόληση 101 υπαλλήλους. Υπάρχουν 31 στο γραφείο των ιδιωτικών γραμματέων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών γραμματέων και των βοηθών ιδιωτικών γραμματέων, του ερευνητικού, του διοικητικού και του προσωπικού ιματισμού.

 Να σημειωθεί ότι αυτό το γεγονός έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων περιστατικών, όπως η εικόνα του εξοργισμένου Καρόλου με το χαλασμένο στυλό που λέρωσε τα χέρια του, αλλά και την απόφαση να δώσει εξαίρεση στον αδελφό του πρίγκιπα Αντριου για το θέμα της στολής σε μια από τις τελετές στο πλαίσιο της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ.


 Πού θα μείνουν ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα

Η επίσημη κατοικία του πρίγκιπα Καρόλου μέχρι τώρα ήταν το Clarence House. Σπίτι του βασιλιά είναι όμως πάντα το Μπάκιγχαμ, ο διάδοχος μένει στο Clarence. Η βασίλισσα Ελισάβετ, μάλιστα, κατ' επιθυμία του πρίγκιπα Φιίππου, επιδίωξε, αφότου έγινε βασίλισσα να μείνει στο Clarence House. Είχε επέμβει ο Τσόρτσιλ τότε και την έστειλε... κατευθείαν στο Μπάκιγχαμ.

 Ωστόσο, ο Κάρολος με την Καμίλα, φαίνεται ότι θα καταφέρουν αυτό που δεν κατάφερε η Ελισάβετ.

 Τα βρετανικά μέσα γράφουν ότι ο Κάρολος θεωρεί ότι το Μπάκιγχαμ είναι ακατάλληλο για σπίτι και θυμίζουν ότι ακόμη και η βασίλισσα Ελισάβετ τα τελευταία χρόνια έμενε το χειμώνα στο Γουίνδσορ και το καλοκαίρι στο Μπαλμόραλ, ο Guardian αποκάλυπτε χθες ένα έγγραφο φωτιά.

 Προς το παρόν, έτσι και αλλιώς, μόνο τμήματα του παλατιού του Μπάκιγχαμ είναι κατοικήσιμα, καθώς υποβάλλονται σε σημαντικές εργασίες συντήρησης που αναμένεται να διαρκέσουν χρόνια, τουλάχιστον μέχρι το 2027.

 Υπάρχουν εικασίες ότι ο βασιλιάς, ο οποίος φημολογείται ότι δεν συμπαθεί ιδιαίτερα το παλάτι, θα το χρησιμοποιήσει για επίσημους σκοπούς, όπως δεξιώσεις, ακροάσεις και συμπόσια, ενώ θα διατηρήσει το κοντινό Clarence House ως το σπίτι του στο Λονδίνο.

 Όταν το γραφείο του ρωτήθηκε σχετικά το 2017, όταν ήταν ακόμη πρίγκιπας της Ουαλίας, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το παλάτι του Μπάκιγχαμ θα παραμείνει ως έδρα της μοναρχίας και επίσημη κατοικία του ηγεμόνα. Τα πράγματα όμως φαίνεται ότι έχουν αλλάξει...

 Αντίδραση από συνδικάτα για τις απολύσεις στην πρώην κατοικία του βασιλιά Καρόλου

«Η απόφαση του Clarence House να ανακοινώσει απολύσεις σε μια περίοδο πένθους είναι πολύ απλά άκαρδη», αντέδρασε σε ανακοίνωση ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου PCS.

 «Παρόλο που οι αλλαγές ήταν προβλεπόμενες σε μια περίοδο κατά την οποία οι ρόλοι εξελίσσονται μέσα στη βασιλική οικογένεια, η έκταση και η ταχύτητα με την οποία ανακοινώθηκαν ήταν εξαιρετικά σκληρή», σύμφωνα με το συνδικάτο.

 Οι εργαζόμενοι στο Clarence House δεν εκπροσωπούνται από αναγνωρισμένο συνδικάτο, ανέφερε η εφημερίδα Guardian. Σύμφωνα με την Guardian, οι βασιλικές υπηρεσίες ήθελαν αρχικά να καθυστερήσουν την ανακοίνωση των απολύσεων έως την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ την Δευτέρα. Αλλά με βάση τον νόμο, αποφασίστηκε η είδηση αυτή να γνωστοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

 Σε όλους τους εργαζόμενους που θα απολυθούν θα δοθούν «ενισχυμένες» αποζημιώσεις και κανείς δεν θα επηρεαστεί για ένα διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, σύμφωνα με πηγές από το βασιλικό περιβάλλον.