Na αποσύρει πλήρως τα στρατεύματά του από την Ουκρανία προέτρεψε ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που πραγματοποίησε την Τρίτη,

Ο Σολτς αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας του προκειμένου να δώσει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. Το κείμενο της γερμανικής κυβέρνησης από την 90λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία ανέφερε ότι «δεδομένης της σοβαρότητας της στρατιωτικής κατάστασης και των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, ο καγκελάριος κάλεσε τον ρώσο πρόεδρο να βρει το συντομότερο δυνατό μια διπλωματική λύση, βασισμένη σε κατάπαυση του πυρός, πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας».

«Ο καγκελάριος τόνισε ότι οποιεσδήποτε περαιτέρω κινήσεις προσάρτησης της Ρωσίας δεν θα μείνουν αναπάντητες και δεν θα αναγνωριστούν σε καμία περίπτωση», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στον Ρώσο ηγέτη να μεταχειριστεί τους αιχμαλώτους πολέμου σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης, ζήτησε από τη Ρωσία να αποφύγει οποιαδήποτε κλιμάκωση της βίας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και προέτρεψε τον Πούτιν να εφαρμόσει και να τηρήσει τη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας.

Η ρωσική πλευρά, όπως αναφέρει το Politico, έριξε ευθύνες στην Ουκρανία για τη συνεχιζόμενη βία και επανέλαβε τους ισχυρισμούς της για τη συμφωνία αναφορικά με τη μεταφορά των σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Αλλαγή στο πεδίο της μάχης και «βολές» από Ουκρανία

Το τηλεφώνημα των δύο ηγετών έρχεται την ώρα που επικρίσεις για τον δισταγμό του Καγκελάριου να στείλει μεγαλύτερη στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο, εντείνονται.

Άλλωστε η πρόσφατη πρόοδος της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης προς τα νότια και ανατολικά, οδήγησε σε νέες εκκλήσεις προς τη Γερμανία και τους Δυτικούς για περισσότερες παραδόσεις όπλων και δη, τανκς.

Η Γερμανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, παραγωγός του άρματος μάχης Leopard, με την αμυντική της βιομηχανία να διαθέτει μεγάλα αποθέματα παροπλισμένων οχημάτων μάχης πεζικού Marder, τα οποία ωστόσο αρνείται να παραδώσει στην Ουκρανία. Η απογοήτευση του Κιέβου για αυτή τη στάση της Γερμανίας έγινε φανερή ξανά την Τρίτη, με τον ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα να γράφει «απογοητευτικά μηνύματα από τη Γερμανία, την ώρα που η Ουκρανία χρειάζεται Leopards και Marders – για να απελευθερώσει τους πολίτες της και να τους σώσει από τη γενοκτονία.

Ο Σολτς αναμένεται να αντιμετωπίσει νέες πιέσεις τόσο από το FDP όσο και από τους Πράσινους, το τρίτο μέλος του συνασπισμού, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη. Αν και αυτή τη στιγμή φαίνεται απίθανο ο καγκελάριος να συμφωνήσει να στείλει τανκς στην Ουκρανία, ορισμένοι από τους εταίρους του στον συνασπισμό λένε ότι θα πρέπει τουλάχιστον να στείλει τεθωρακισμένα οχήματα για την ασφαλή μεταφορά στρατιωτών, όπως το γερμανικό «Dingo» ή «Fox».