Λίγα λεπτά μετά τις 22:00 (ώρα Ελλάδος), το μακρύ «ταξίδι» της βασίλισσας Ελισάβετ για το «σπίτι» της, τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, έφτασε στο τέλος του.

Οι πύλες του επιβλητικού παλατιού άνοιξαν, για να υποδεχτούν τη νεκροφόρα που μετέφερε το φέρετρο με τη σορό της 96χρονης μονάρχη, της μακροβιότερης, που γνώρισε η Βρετανία και ο κόσμος.


lmk_lm

Νωρίτερα, λίγο πριν από τις 9:00 το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) έφτασε στο Λονδίνο το αεροπλάνο που μετέφερε τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία αναμένεται να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.


Περίπου στις 16:20 ώρα Ελλάδος το φέρετρο της βασίλισσας βγήκε από τον καθεδρικό ναό του St Giles και υπό την παρουσία πλήθους κόσμους που είχε συγκεντρωθεί για να την αποχαιρετήσει πριν φτάσει στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου. Από εκεί, ξεκίνησε η μεταφορά αεροπορικώς στη βρετανική πρωτεύουσα.
ppompi2
pompi1

Live εικόνα


Στις 20:00 το βράδυ της Τρίτης η σορός αναχώρησε από το Εδιμβούργο με την πτήση RAF Globemaster C-17, συνοδευόμενη από την Βασιλική Πρίγκιπισσα, Άννα και τον σύζυγό της, αντιναύαρχο Σερ Τίμοθι Λόρενς.

Η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ μεταφέρθηκε με νεκροφόρα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, συνοδευόμενη από τη μοναχοκόρη της και τον σύζυγό της.

Σύμφωνα με το Sky News, η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι μέσω των δρόμων του Λονδίνου A40, Eastbourne Terrace, Lancaster Gate, Bayswater Road, Marble Arch, Park Lane, Hyde Park Corner και Constitution Hill.

foto_1_airport

foto_2

Ο βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα περίμεναν να παραλάβουν τη σορό στο Παλάτι. Παρόντες είναι και ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Ουίλιαμ και Κέιτ.

Μια τιμητική φρουρά που θα αποτελείται από τρεις αξιωματικούς και 96 στρατιώτες από τη Φρουρά του Βασιλιά θα τοποθετηθεί στο Τετράγωνο του Παλατιού.

Το φέρετρο της βασίλισσας θα βρίσκεται στο Bow Room του Μπάκιγχαμ καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας. 

KOSMOS_ELIZ

Την ίδια ώρα στο Λονδίνο, έχουν κατασκηνώσει εκατοντάδες χιλιάδες βρετανοί για το λαϊκό προσκύνημα στη μακροβιότερη μονάρχη της βρετανικής ιστορίας.
Το φέρετρο θα εκτίθεται από αύριο το απόγευμα μέχρι και την Δευτέρα το πρωί στο στο Westminster Hall, το παλαιότερο κτίριο στο βρετανικό κοινοβουλευτικό συγκρότημα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η αναμονή για να δει κάποιος το βασιλικό φέρετρο μπορεί να φτάσει και τις 35 ώρες, ενώ έχουν δώσει σαφείς οδηγίες για το τι θα πρέπει να φορούν και να έχουν μαζί τους, ώστε να περάσουν από τα σημεία ελέγχου.

Οι αρχές υπολογίζουν πως πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα βρίσκονται στους δρόμους του Λονδίνου την ημέρα της κηδείας, κατά μήκος της διαδρομής όπου θα περάσει η νεκρική πομπή - προσέλευση κόσμου παρόμοια με την πρωτοφανή από άποψη κόσμου κηδεία της Νταϊάνα.
foto_kosmos_2
Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι το Ουέστμινστερ Χολ, όπου θα εκτίθεται η σορός της βασίλισσας, έχει χωρητικότητα περίπου 350.000 ατόμων γι΄αυτό και είναι πολύ πιθανό να «κοπεί» η ουρά, πριν προλάβουν να μπουν όλοι.