Iστορικές στιγµές βιώνει η ευρωζώνη, ιστορικές στιγµές βιώνει και το ευρώ.

Τα µεγάλα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονοµία εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέµου στην Ουκρανία, σε συνδυασµό µε την απόφαση της Μόσχας να κλείσει επ’ αόριστον τις στρόφιγγες του αγωγού Nord Stream 1, έστειλαν το ευρωπαϊκό νόµισµα στο χαµηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών έναντι του δολαρίου, ανατρέποντας σε µεγάλο βαθµό τους όρους του διεθνούς εµπορίου.

Μπορεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δηλώνουν ότι οι χώρες τους προετοιµάζονται για τα χειρότερα και ότι δεν φοβούνται τις αποφάσεις του Ρώσου προέδρου, ωστόσο δεν θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος ότι στην παρούσα χρονική στιγµή ο Βλαντιµίρ Πούτιν κινεί τα νήµατα και η Ευρώπη αναγκάζεται να εναποθέτει τις ελπίδες της στα... καιρικά φαινόµενα. Με τα σηµερινά δεδοµένα, µόνο αν ο ερχόµενος χειµώνας είναι ηπιότερος από τους προηγούµενους, µπορεί η Γερµανία να γλυτώσει την επιβολή δελτίου στη χρήση φυσικού αερίου και ολόκληρη η Ευρώπη µια βαθιά ύφεση.

Χαρακτηριστική ήταν η προειδοποίηση του διευθύνοντος συµβούλου της Uniper, Κλάους-Ντίτερ Μάουµπαχ, ότι τα χειρότερα είναι µπροστά µας. Ο ίδιος είπε ότι προσπαθεί να εκπαιδεύσει τους πολιτικούς για όσα θα δούµε στον τοµέα της ενέργειας τους επόµενους µήνες, τονίζοντας ότι οι τιµές στην αγορά χονδρικής είναι 20 φορές υψηλότερες σε σύγκριση µε πριν από δύο χρόνια, και αυτό από µόνο του κάνει τα πράγµατα εξαιρετικά δύσκολα.

Η ενεργειακή κρίση είναι βέβαιο πλέον πως θα εξελιχθεί σε γενικευµένη οικονοµική κρίση. Η ύφεση θα είναι σχετικά βαθιά στις χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό αέριο και θα διαρκέσει τουλάχιστον έως την άνοιξη του 2023. Σε αυτό το περιβάλλον είναι εύλογο να καταγράφονται εκροές κεφαλαίων από το ευρώ. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει καθυστερήσει να ακολουθήσει τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Οµοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, µε αποτέλεσµα οι επενδυτές να επιλέγουν το δολάριο για καλύτερες αποδόσεις. Κάπως έτσι, το ευρώ διολίσθησε έως τα 0,9877 δολάρια, επίπεδο στο οποίο τελευταία φορά βρέθηκε τον Σεπτέµβριο του 2002. Υπενθυµίζεται ότι το ευρώ αντιστοιχούσε σε 1,19 δολάρια, όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου του 1999, και έφτασε έως το ιστορικό υψηλό των 1,60 δολαρίων στα µέσα Ιουλίου του 2008.


INFOGRAPHICS: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Οι σκέψεις

Η αντίληψη που κυριαρχεί σήµερα στον επενδυτικό κόσµο είναι ότι η αµερικανική οικονοµία επιβραδύνει πιο αργά από την ευρωπαϊκή, και µάλιστα δεν θεωρείται απίθανο η Fed να καταφέρει να την προσγειώσει οµαλά, αποτρέποντας µια ύφεση διαρκείας. Οι αγορές επίσης πιστεύουν πως, όταν η Αµερική επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης, αυτή θα είναι πολύ πιο δυναµική από της Ευρώπης και θα µεγαλώσει το χάσµα µεταξύ τους. Εποµένως, τα χρήµατα που τοποθετούνται στο αµερικανικό δολάριο έχουν καλύτερες πιθανότητες να αποδώσουν. Εξάλλου, είναι τέτοια τα προβλήµατα που θα µπορούσε να αντιµετωπίσει κατά τους χειµερινούς µήνες η ευρωπαϊκή οικονοµία, που δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να αναγκαστεί µέσα στο 2023 να σταµατήσει τις αυξήσεις επιτοκίων ή και να µειώσει ξανά τα επιτόκια, για να στηρίξει την ανάκαµψη της οικονοµίας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται και η στερλίνα, η οποία επέστρεψε στο µακρινό 1985, λίγο πριν αναλάβει τις τύχες της Μεγάλης Βρετανίας η Λιζ Τρας. Η πτώση του βρετανικού νοµίσµατος στα 1,1443 δολάρια, που είναι το χαµηλότερο επίπεδο των τελευταίων 37 ετών, οφείλεται εν µέρει και στην ανεξέλεγκτη άνοδο του δολαρίου. Ο δείκτης δολαρίου, που καταγράφει την πορεία του αµερικανικού νοµίσµατος έναντι ενός καλαθιού βασικών νοµισµάτων, σκαρφάλωσε σε υψηλό 20 ετών. Οµως ο βασικός λόγος της αδυναµίας της στερλίνας είναι οι τροµακτικές οικονοµικές προκλήσεις που καλείται να αντιµετωπίσει η Μ. Βρετανία, η οποία βιώνει τη χειρότερη κρίση στο κόστος διαβίωσης που έχει καταγραφεί στη σύγχρονη Ιστορία. ∆εν είναι τυχαίο ότι η Goldman Sachs έχει προειδοποιήσει πως ο πληθωρισµός µπορεί να φτάσει στο εξωπραγµατικό επίπεδο του 22% το 2023 εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Δημοσιεύτηκε στο MoneyPro των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 10/9