Για την κατοχή 20 «τουρκικών» νησιών και δύο βραχονησίδων στο Αιγαίο από την Ελλάδα εγκαλεί την κυβέρνηση Ερντογάν, με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sozcu στην Τουρκία

«Επιτέλους η Άγκυρα παραδέχτηκε την ελληνική κατοχή, μετά από οκτώ χρόνια», υποστηρίζει το δημοσίευμα με αφορμή την τελευταία προκλητική δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως η Τουρκία δεν δεσμεύεται από την ελληνική κατοχή των νησιών.

«Τα 23 νησιά που δόθηκαν στην Ελλάδα το 1913 και το 1923 είναι στρατικοποιημένα παρά το μη στρατιωτικό τους καθεστώς. Επίσης 20 τουρκικά νησιά και δύο βραχονησίδες των επαρχιακών διοικήσεων του Αϊδινίου, της Μούγλας και της Σμύρνης καταλήφθηκαν επίσης από την Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα επιρρίπτοντας ευθύνες στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι επί 8 χρόνια γράφει και «φωνάζει» για ελληνική κατοχή υποτιθέμενων τουρκικών νησιών.

«Η Sozcu έχει φέρει την ελληνική κατοχή των νησιών στην ατζέντα της Τουρκίας εδώ και οκτώ χρόνια από το 2014. Ωστόσο, η κυβέρνηση του AKP παρέμεινε σιωπηλή για αυτό το θέμα για χρόνια. Όλα αυτά έως την πρόσφατη ομιλία του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Σαμψούντα, που για πρώτη φορά παραδέχτηκε πως νησιά μας βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή», ισχυρίζεται.

Επιπρόσθετα το δημοσίευμα αναφέρει πληροφορίες για τις στρατιωτικές δυνάμεις και εγκαταστάσεις που υπάρχουν στα νησιά του Αιγαίου, κατηγορώντας την χώρα μας πως παραβιάζει το μη στρατικοποιημένο καθεστώς τους, ενώ προβάλλει δηλώσεις του πρώην Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Άμυνας, Ουμίτ Γιαλιμ, ο οποίος θεωρείται κορυφαίος «θεωρητικός» της υποτιθέμενης κατοχής τουρκικών νησιών από την Ελλάδα.

«Το 2004 ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, (CHP) Ονούρ Γιουμέν έθεσε το ερώτημα εάν νησιά στα οποία η Ελλάδα τοποθέτησε την ελληνική σημαία ανήκαν στην Τουρκία. Απάντηση δεν δόθηκε. Ο Ερντογάν μετά από 18 χρόνια απάντησε στην ερώτηση, αφού παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα εισέβαλε στα νησιά μας», δήλωσε στην εφημερίδα ο Γιαλίμ, λέγοντας πως η χώρα μας ξεκίνησε να προσαρτά τα νησιά από το 2009. Μάλιστα ανάφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Γαϊδουρονήσι. «Το 2009 κατά την επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου Κάρολου Παπούλια στο Γαϊδουρονήσι (6/1/2009), αναρτήθηκε επιγραφή ''Δημαρχείο''. Έτσι, τεκμηριώθηκε πως η Αθήνα προσάρτησε το νησί που ανήκει στην επαρχεία Αϊδινίου» δήλωσε.

Η Sozcu παρουσιάζει όλα σχετικά τα δημοσιεύματα, των τελευταίων οκτώ χρόνων, που μαρτυρούν πως 20 «τουρκικά» νησιά και 2 «τουρκικές» βραχονησίδες βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή. «Στα νησιά μας βρίσκονται 14 ελληνικές στρατιωτικές βάσεις και 6.000 Έλληνες στρατιώτες. Ο Ερντογάν λέει «Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη», αλλά το νησί Οινούσες της Σμύρνης και οι βράχοι Καλόγεροι βρίσκονται επίσης υπό ελληνική κατοχή από το 2004» σημειώνει προκλητικά.

Η Sozcu συνεχίζοντας τα fake news της έκανε λόγο για ελληνικές «παρενοχλήσεις» και «παραβιάσεις» που άγγιξαν τις 1123 σε διάστημα οκτώ μηνών και για οδικές γέφυρες που θα κτίσει η Ελλάδα σε «αμφισβητούμενα» νησιά του Αιγαίου, κάτι που βεβαίως δεν ισχύει.