Σε μια κατάσταση σοκ βρίσκεται η χώρα της ΑργεντινήςΗ Κριστίνα Κίρσνερ χαιρετούσε υποστηρικτές  έξω από το σπίτι της στο Μπουένος Άιρες, όταν ένας άνδρας από το πλήθος επιχείρησε να τη δολοφονήσει, στρέφοντας ένα πιστόλι στο πρόσωπό της

Ένας άνδρας από τη Βραζιλία που ταυτοποιήθηκε ως Φερνάντο Μοντιέλ είναι, σύμφωνα με την αστυνομία της Αργεντινής, ο ύποπτος που έστρεψε το όπλο εναντίον της αντιπροέδρου Kριστίνα Κίρχνερ το βράδυ της Πέμπτης στο Μπουένος Άιρες.

Μάλιστα, εικόνες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά κανάλια της χώρας δείχνουν τη στιγμή που ένα πιστόλι στρέφεται στη «σιδηρά κυρία» της Αργεντινής και παρά το πάτημα της σκανδάλης, η βολή αποτυγχάνει. Ο Μοντιέλ, 35 ετών, μετέφερε ένα πιστόλι Bersa, κατασκευασμένο στην Αργεντινή, γεμάτο με πέντε σφαίρες, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στον Τύπο η Ομοσπονδιακή Αστυνομία.

Οι κινήσεις του άνδρα, ο οποίος φορούσε μαύρο καπέλο και μάσκα στο πρόσωπο τράβηξαν την προσοχή των υποστηρικτών της πρώην προέδρου που τον άρπαξαν, στη μέση του πλήθους, όπως φαίνεται σε εικόνες από τοπικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. Τη στιγμή που τον έπιασαν προσπάθησε να τραπεί σε φυγή, αλλά δεν κατάφερε να ξεφύγει. Συνελήφθη άμεσα και οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα του Μπουένος Άιρες, όπου και θα τον ανακρίνουν μέσα στις επόμενες ώρες. Προς το παρόν τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε, ο άνδρας σπρώχνει τους υποστηρικτές της Κίρχνερ, σηκώνει ένα όπλο στο πρόσωπο της και προφανώς επιχειρεί μια βολή, η οποία φαίνεται να αποτυγχάνει. Άλλες πληροφορίες λένε οτι έστρεψε το όπλο στην πρώην πρόεδρο, αλλά δεν πυροβόλησε. Η δύο φορές πρώην πρόεδρος, κορυφαία πολιτική προσωπικότητα της Αργεντινής, φαίνεται να αντιδρά, να καλύπτει το πρόσωπό της και να σκύβει, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί.

Σε ένα άλλο βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άνθρωποι στο πλήθος φαίνεται να προσπαθούν να εμποδίσουν την Κίρχνερ από τον ύποπτο ένοπλο. Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, Σέρχιο Μάσα, εκανε λόγο για «απόπειρα δολοφονίας».

«Όταν το μίσος και η βία υπερισχύουν της συζήτησης, οι κοινωνίες καταστρέφονται και δημιουργούνται καταστάσεις όπως αυτή: απόπειρα δολοφονίας», ανέφερε σε tweet. Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε νωρίτερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ένα όπλο βρέθηκε λίγα μέτρα από το σημείο μετά τη σύλληψη του άνδρα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο άνδρας είχε ήδη συλληφθεί από την αστυνομία τον Μάρτιο του 2021 όταν βρέθηκε να κρατάει μαχαίρι. Λίγο μετά την επίθεση, ο πρόεδρος Αλμπέρτο ​​Φερνάντεζ εκφώνησε ομιλία στην κρατική τηλεόραση.

«Αυτό το γεγονός είναι τεράστιας βαρύτητας. Το όπλο είχε πέντε σφαίρες, αλλά δεν εκπυρσοκρότησε. Αυτή η επίθεση χρειάζεται πλήρη αποδοκιμασία από όλους. Η βία δεν μπορεί να απειλήσει τη δημοκρατία» είπε. «Μπορεί να διαφωνούμε, μπορεί να έχουμε βαθιές διαφορές, αλλά σε μια δημοκρατική κοινωνία, οι ομιλίες που υποδαυλίζουν το μίσος δεν έχουν θέση γιατί προκαλούν βία και η βία δεν μπορεί να συνυπάρξει με τη δημοκρατία» τόνισε.

Εκανε λόγο για «το πιο σοβαρό περιστατικό από την επιστροφή της δημοκρατίας» το 1983 και προέτρεψε τους πολιτικούς ηγέτες και την κοινωνία γενικότερα, να καταδικάσουν τη βία. Ο πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι αποφάσισε να «κηρύξει τη σημερινή ημέρα (2/9) εθνική εορτή, ώστε «ο λαός της Αργεντινής να διαδηλώσει για την υπεράσπιση της ζωής, της δημοκρατίας και να εκφράσει αλληλεγγύη στην αντιπρόεδρό μας».

Ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Mαουρίσιο Μάκρι, αντίπαλος της Kίρχνερ, έγραψε στο Twitter: «Καταδικάζω την επίθεση που υπέστη η Κριστίνα Κίρχνερ, η οποία ευτυχώς δεν είχε συνέπειες για την αντιπρόεδρο. Αυτό το πολύ σοβαρό γεγονός απαιτεί άμεση και βαθιά διευκρίνιση από την πλευρά της δικαιοσύνης και των σωμάτων ασφαλείας».

Βουλευτές και γερουσιαστές από το κόμμα της Frente para a Vitória (FPV), διαδήλωσαν στο Εθνικό Κογκρέσο κατά της επίθεσης. «Δεν τη σκότωσαν γιατί ο Θεός είναι μεγάλος», είπε ο φιλοκυβερνητικός γερουσιαστής José Mayans. «Ζητάμε έρευνα, διευκρίνιση», δήλωσε ο κυβερνητικός βουλευτής Σέρτζιο Παλάσιο.

Τις τελευταίες ημέρες, το κτήριο όπου μένει η πρώην πρόεδρος αποτελεί σημείο συνάντησης για τους υποστηρικτές της που αμφισβητούν το αίτημα του Δημοσίου να καταδικαστεί σε 12 χρόνια φυλάκιση για υποτιθέμενες υποθέσεις διαφθοράς κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Συγκεκριμένα κατηγορείται για εξαπάτηση του κράτους και για δόλια ανάθεση συμβάσεων δημοσίων έργων στο προπύργιο της στην Παταγονία, ενώ ήταν πρόεδρος μεταξύ 2007 και 2015. Εάν καταδικαστεί στη δίκη που συνεχίζεται, οι εισαγγελείς θα αντιμετωπίσει φυλάκιση, αλλά και ισόβια απαγόρευση από την πολιτική. Ως πρόεδρος της Γερουσίας απολαμβάνει κοινοβουλευτικής ασυλίας. Δεν μπορεί να φυλακιστεί, εκτός εάν η ποινή της επικυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ή χάσει την έδρα της στη Γερουσία στις επόμενες εκλογές στο τέλος του 2023.

Το επίπεδο της βίας αυξάνεται ανησυχητικά μεταξύ των πολιτικών της αντιπολίτευσης στην Αργεντινή φέτος, με επίκεντρο κυρίως τις κατηγορίες διαφθοράς που κατατέθηκαν στο δικαστήριο εναντίον της αντιπροέδρου. Ορισμένες ακραίες φωνές έχουν ζητήσει την επαναφορά της θανατικής ποινής για τον αντιπρόεδρο.