Μεγάλη πίεση στη Ρωσία ασκεί η πρόθεση των επτά πλουσιότερων χωρών του πλανήτη να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, την ίδια στιγμή που η Κομισιόν ετοιμάζεται να ανακοινώσει στις 14 Σεπτεμβρίου πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Με τη σειρά της, η Ρωσία εμμένει στη στρατηγική της εργαλειοποίησης των ορυκτών καυσίμων, εκτοξεύοντας χθες προειδοποιητικές βολές εναντίον των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου (G7), οι οποίες συνεδριάζουν σήμερα με ζητούμενο την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, κατόπιν πρότασης των ΗΠΑ.

Αφού, λοιπόν, οι υπουργοί Οικονομικών των επτά ισχυρών χωρών συνέρχονται εντός της ημέρας, η Μόσχα έσπευσε να προκαταλάβει τις όποιες αποφάσεις, ασκώντας ιδιαίτερη πίεση στις ασιατικές χώρες, με σκοπό να εξακολουθήσει να εγγράφει κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις εξαγωγές του πετρελαίου της, τα οποία υπολογίζονται από τον περασμένο Ιούνιο έως σήμερα σε 700 εκατομμύρια ευρώ.

Εξαιτίας όλων των παραπάνω, ο Ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Νόβακ, γνωστοποίησε χθες πως η χώρα του θα σταματήσει να προμηθεύει με πετρέλαιο τις χώρες εκείνες που θα επιβάλουν περιορισμούς στην τιμή του, θέλοντας να ασκήσει πίεση στις χώρες που σκέφτονται να προχωρήσουν στην ενέργεια αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από εισήγηση των ΗΠΑ, οι G7 θα κληθούν σήμερα να τοποθετηθούν απέναντι στην πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για παρέμβαση στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, χωρίς ταυτόχρονα να απαγορεύουν πλήρως την εισαγωγή του.

«Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, πιστεύουμε, για να χτυπήσουμε σκληρά τα έσοδα του Πούτιν και κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο μείωση των εσόδων του Πούτιν από το πετρέλαιο, αλλά και τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, κι ενώ η διοίκηση Μπάιντεν επεξεργάστηκε εντατικά όλο αυτό το διάστημα την τελική πρόταση για το πλαφόν των G7 απέναντι στο πετρέλαιο της Μόσχας.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ τόνισε ότι η Ρωσία σκοπεύει να σταματήσει την προμήθεια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες που αποφασίσουν να περιορίσουν το κόστος του πετρελαίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία, προσθέτοντας σχετικά με τα όρια τιμών πως «εάν επιβάλουν πλαφόν, τότε είμαστε σαφείς ότι σε αυτές τις εταιρείες ή τις χώρες δεν θα προμηθεύσουμε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, αφού δεν θα εργαστούμε με συνθήκες εκτός αγοράς».

Ο Ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός περιέγραψε ακόμη ως «απόλυτο παραλογισμό» τις προτάσεις για εισαγωγή περιορισμών στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, σημειώνοντας ότι «τέτοιες προσπάθειες θα οδηγήσουν μόνο σε αποσταθεροποίηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας και αγοράς».

Μάλιστα, ο κ. Νόβακ υποστήριξε πως το τίμημα αυτού του μέτρου θα κληθούν να το πληρώσουν πρώτοι οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καταναλωτές, οι οποίοι βιώνουν ήδη πολλαπλά κύματα οικονομικής επιβάρυνσης.

Υπενθυμίζεται πως ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom εκτίμησε ότι οι εργασίες συντήρησης στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 θα ολοκληρωθούν εντός τριών ημερών (δηλαδή μέχρι τις 3.00 το πρωί του Σαββάτου).

Μέχρι αύριο, ωστόσο, τόσο η Γερμανία, όσο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ευθεία ενεργειακή εξάρτηση από το Βερολίνο, αναμένουν διακαώς την έκβαση των εργασιών συντήρησης, αγωνιώντας για το αν τελικά η Μόσχα θα κλείσει πλήρως τη στρόφιγγα προς την Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι εκτός των ΗΠΑ, θετικοί στη θέσπιση πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο εμφανίζονται σε επίπεδο ηγεσίας και οι Βρετανοί, ενώ η πρωτοβουλία του πλαφόν θα αποκτούσε μια άλλη δυναμική, εάν σε αυτό συμφωνούσε με τη Δύση και η Κίνα, η Ινδία, το Ιράν και άλλες χώρες.