Ερωτηματικά προκαλεί ο θάνατος ο πρόεδρος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση της εταιρείας από τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ήταν κατά των αποφάσεων του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σημειώνεται ότι ο Ραβίλ Μαγκάνοφ πέθανε την Πέμπτη, αφού έπεσε από το παράθυρο του 6ου ορόφου από νοσοκομείου που νοσηλευόταν στη Μόσχα. Πρόκειται για την Κεντρική Κλινική της Μόσχας, όπου νοσηλεύονται μέλη της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ της Ρωσίας και αποκαλείται «η κλινική του Κρεμλίνου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Lukoil είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία, της οποίας ο Μαγκάνοφ ήταν και αντιπρόεδρος.

Ο θάνατος του Μαγκάνοφ, 67 ετών, έχει μεταδοθεί και από ορισμένα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.



Τι έλεγε η Lukoil για τον πόλεμο του Πούτιν τον Μάρτιο

Σημειώνεται ότι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας είχε πάρει από πολύ νωρίς αποστάσεις από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Lukoil, η οποία παράγει περισσότερο από το 2% του παγκόσμιου αργού πετρελαίου και απασχολεί πάνω από 100.000 άτομα, ζήτησε να τερματιστεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στις 5 Μαρτίου, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ανέφερε σε δήλωση προς τους μετόχους, το προσωπικό και τους πελάτες ότι «ζητούσε τον συντομότερο τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης» καθώς λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εισβολή, η μετοχή της Lukoil κινούνταν σε ελεύθερη πτώση και η μείωση της ζήτησης του αργού προκαλούσε μεγάλη ανησυχία.

Ποιος ήταν ο Μαγκάνοφ

Ο Μαγκάνοφ είχε γεννηθεί το 1954 στο Αλμετιεφσκ του Ταταρστάν. Μετά την αποφοίτηση του το 1977 από το Ινστιτούτο της Βιομηχανίας Πετροχημικών και Αερίου της Μόσχας άρχισε να εργάζεται για την Langepasneftegaz και το 1993 έκανε μεταγραφή στην Lukoil όπου έγινε αντιπρόεδρος. Από το 2020 αναβαθμίστηκε σε πρόεδρος.

Ο αδερφός του Ναίλ είναι επικεφαλής της ρωσικής εταιρίας παραγωγής πετρελαίου, Tatneft.

Είχε παρασημοφορηθεί από τον Πούτιν.

Το 2019, ο Μαγκάνοφ είχε, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου της LUKOIL, λάβει το παράσημο του Alexander Nevsky.

rossia

Επτά Ρώσοι ολιγάρχες νεκροί από την αρχή του πολέμου

Επτά Ρώσοι ολιγάρχες, αρκετοί εκ των οποίων δραστηριοποιούνταν στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, βρέθηκαν νεκροί μέσα στο 2022 υπό μυστηριώδεις συνθήκες.

Οι θάνατοί τους χαρακτηρίστηκαν αυτοκτονίες χωρίς ποτέ να παύσουν οι εικασίες περί πιθανής εμπλοκής του Κρεμλίνου.