Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του για την 100ή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Κιουτάχεια.

Αναφερόμενος στην περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε με λόγια υποτιμητικά για τους Έλληνες, τους οποίους χαρακτήρισε «άπιστους» και «ποταπούς», ακόμη και σήμερα.

Ανεβάζοντας επικίνδυνα τους τόνους προέβη στο εξής ερώτημα προς το πλήθος που τον παρακολουθούσε: «Είμαστε έτοιμοι για την επίθεση του 2023;».

«Οι Έλληνες ήταν το πιόνι άλλων εχθρικών δυνάμεων της εποχής, αλλά με την πίστη και την αποφασιστικότητά τους οι Τούρκοι κατάφεραν να τους ρίξουν στη θάλασσα» δήλωσε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Επεδίωξε, δε, την αναβίωση των εχθερικών συναισθημάτων του παρελθόντος: «Ο εχθρός μπορεί να είχε περισσότερα πολυβόλα, κανόνια, φορτηγά, αυτοκίνητα και αεροπλάνα από εμάς, αλλά η γεμάτη πίστη καρδιά των στρατιωτών μας κάλυπτε όλες αυτές τις ελλείψεις. Στην πραγματικότητα, ενώ ο ελληνικός στρατός υποχωρούσε, το 65% από τους 200 χιλιάδες στρατιώτες του υπέστη πανωλεθρία στη γραμμή Αφιόν-Κιουτάχεια».