Συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδα ο Χουλουσί Ακάρ και εξαπέλυσε νέα επίθεση, με αφορμή την υποτιθέμενη παρενόχληση τουρκικών αεροσκάφων από ελληνικούς S-300, στη διάρκεια ομιλίας του στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Με αφορμή την αυριανή τουρκική επέτειο, για μια μάχη που κέρδισαν οι Τούρκοι σε βάρος του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία το 1922, ο Ακάρ είπε: «Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να δεσμεύσει την ψυχή και το DNA του έθνους μας. Επιβιώσαμε με επιτυχία από αυτή την καταστροφή, όπως πάντα, λέγοντας "ανεξαρτησία ή θάνατος"».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις υποτιθέμενες «αεροπορικές παραβιάσεις και παρενοχλήσεις από την Ελλάδα» για τις οποίες κάνει διαρκώς λόγο η Άγκυρα, ο Ακάρ είπε: «Δυστυχώς, αυτός ο κακός γείτονας (Ελλάδα) μας παρενοχλεί με διάφορους τρόπους στο Αιγαίο. Ας ξεκαθαρίσουμε για άλλη μια φορά ότι το ναυτικό, οι χερσαίες και οι αεροπορικές μας δυνάμεις δεν συμβιβάζονται ποτέ όταν υπάρχει οποιαδήποτε παρενόχληση. Δεν θα το κάνουμε».

Και αφού επανέλαβε τη ρητορική για τον εξοπλισμό νησιών από την Ελλάδα κατά παράβαση των συμφωνιών της Λωζάνης και των Παρισίων, ο Ακάρ είπε: «Υπήρξε ένα περιστατικό στις 23 Αυγούστου. Στο παρελθόν, μιλήσαμε με τους Αμερικανούς για περιφερειακά συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς για την υπεράσπιση του εναέριου χώρου μας και δεν μας παρείχαν το σύστημα αεράμυνας Patriot. Μιλήσαμε με τους Γάλλους, δεν μας έδωσαν το SAMP-T. Έτσι πήγαμε και αγοράσαμε τους S-400. Αντέδρασαν, λέγοντας "πώς μπορείτε να το πάρετε". Τώρα, στις 23 Αυγούστου, ένα υπομοντέλο του συστήματός μας, οι S-300, παρενόχλησαν τουρκικά F-16, που ήταν σε υπηρεσία στο ΝΑΤΟ. Αυτό που έκανε ο κακός μας γείτονας πρέπει να το δούμε, να το καταλάβουμε και να το εξηγήσουμε. Τέτοια απροκάλυπτη απερισκεψία είναι απαράδεκτη για εμάς».

Υπενθυμίζοντας τη θέση της Ελλάδας πως δεν αναγνωρίζει τους τουρκικούς ισχυρισμούς, ο Ακάρ ανέφερε: «Τα σχέδιά μας έχουν δημοσιευτεί παντού, στις 22 Αυγούστου τα στοιχεία της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας θα συνοδεύσουν τα αμερικανικά αεροπλάνα και λίγες ημέρες αργότερα θα τα συνοδεύσουν οι Έλληνες. Οι Έλληνες κατέφυγαν σε ψέματα και διαψεύσεις, λέγοντας: 'Δεν ξέρουμε'».