Μια υπερδύναμη, οι ΗΠΑ, αντιμέτωπη πλέον όχι με ένα αντίπαλο δέος, αλλά με δύο, τη Ρωσία και την Κίνα. Ένα θερμό μέτωπο στην Ουκρανία και ένα δεύτερο -που όλο και… ζεσταίνεται- στην Ταϊβάν. Θα μπορούσε η Ταϊβάν να γίνει η νέα Ουκρανία; Κι αν ναι, ποιες επιπτώσεις θα είχε αυτό στις πολεμικές επιχειρήσεις που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη από τον ρωσικό στρατό στην ευρωπαϊκή χώρα; Οι αναλυτές επιχειρούν να σκιαγραφήσουν το τοπίο, την ώρα που τα ειδησεογραφικά δίκτυα μεταδίδουν πως μέχρι στιγμής η ένταση που έχει δημιουργηθεί δεν έχει επιδράσει σημαντικά στο εμπόριο, καθώς οι οικονομίες Κίνας και Ταϊβάν είναι σοβαρά αλληλοεξαρτώμενες, με αποτέλεσμα το Πεκίνο να αποφεύγει να λάβει κυρώσεις που θα επηρεάσουν πάνω από το 1% του ταϊβανέζικου ΑΕΠ, όπως συμβαίνει επί του παρόντος.

kina_taivan
Περισσότερο απασχολεί το ενδεχόμενο εξέλιξης της κρίσης στην Άπω Ανατολή σε πολεμική επιχείρηση, που μπορεί να μην αναμένεται να εμπλέξει τη Δύση με στρατιωτική και οικονομική στήριξη, όπως έγινε στην περίπτωση της Ουκρανίας (η οποία βρίσκεται, άλλωστε, στην καρδιά της Ευρώπης), θα έχει όμως σημαντική οικονομική επίδραση. Ήδη ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ελλείψεις τροφίμων και έχει αναστατώσει την παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνει το «yahoo finance», πως, ενώ το εμπόριο ΗΠΑ - Ρωσίας ανερχόταν πριν από τον πόλεμο σε 36 δισ. δολάρια ετησίως και ΗΠΑ - Ουκρανίας σε 4 δισ. ετησίως, το διμερές εμπόριο των ΗΠΑ με την Κίνα είναι 656 δισ. δολάρια τον χρόνο και μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται εξαρτήματα για μια σειρά βασικών καταναλωτικών προϊόντων.

Το δε εμπόριο με την Ταϊβάν ανέρχεται σε 114 δισ. δολάρια και επηρεάζει την κρίσιμη αγορά των ημιαγωγών, με εφαρμογές από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα αυτοκίνητα έως τη βαριά βιομηχανία, καθώς η Ταϊβάν αποτελεί παγκόσμιο κέντρο για τα μικροτσίπ του πλανήτη. Σε περίπτωση πολέμου, «η οικονομική επίπτωση θα ήταν καταστροφική», υποστήριξαν οι Χαλ Μπραντς και Μάικλ Μπέκλεϊ στο νέο βιβλίο «Ζώνη Κινδύνου: Η επερχόμενη σύγκρουση με την Κίνα», επισημαίνοντας πως «μια παγκόσμια ύφεση θα ήταν απολύτως εγγυημένη», ενώ οι ΗΠΑ θα προχωρούσαν σε καταστροφικές για το Πεκίνο κυρώσεις.

_

Τα βαριά στοιχήματα

Με αυτά τα βαριά στοιχήματα και παίρνοντας ως δεδομένο πως μια πιθανή σύρραξη Κίνας - Ταϊβάν αποκλείεται να εμπλέξει στρατιωτικά τη Δύση, αλλά πιθανώς να επισπεύσει την απεμπλοκή των δυτικών κρατών από την οικονομική στήριξη του πολέμου στην Ουκρανία και να αυξήσει την πίεση προς το Κίεβο να δεχθεί διαπραγματευτικούς όρους για τερματισμό των συρράξεων, οι ειδικοί παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στο νέο προς ανατολάς μέτωπο. Ήδη, ξεκινώντας από τον Ιούλιο, το κλίμα προδιέγραψαν οι δηλώσεις του διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, σύμφωνα με τον οποίο το ζήτημα δεν είναι «αν» θα επιτεθεί η Κίνα στο διαφιλονικούμενο νησί, αλλά «πότε» και «πώς», αλλά και το κατά πόσον, έχοντας διδαχθεί από το παράδειγμα της Ρωσίας, θα επεδίωκε να συγκεντρώσει τεράστια δύναμη, πριν να προχωρήσει σε αυτό το εγχείρημα.

__2
Ακολούθησε η επίσκεψη στην Ταϊπέι της Νάνσι Πελόζι, της δημοκρατικής προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και πιο υψηλόβαθμης Αμερικανίδας αξιωματούχου που επισκέφθηκε την Ταϊβάν εδώ και μία εικοσαετία, και μάλιστα σε μια κρίσιμη -και στο εσωτερικόστιγμή για τις ΗΠΑ, καθώς επίκεινται οι λεγόμενες ενδιάμεσες εκλογές. Από την άλλη, η συγκυρία είναι κρίσιμη και στην Κίνα, καθώς ο Σι Τζινπίνγκ προετοιμάζεται για παράταση της θητείας του το φθινόπωρο, στο 20ό Συνέδριο του Κ.Κ. Κίνας. Παρότι πολλά αμερικανικά ΜΜΕ επέκριναν την Πελόζι για το «τάιμινγκ» της επίσκεψης, που προκάλεσε την κινεζική οργή, ίσως δεν είναι και τόσο τυχαίο, με δεδομένη και τη «μη αντίδραση» του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Ακολούθησαν οι προκλητικές στρατιωτικές ασκήσεις από πλευράς Κίνας και η επίσκεψη αντιπροσωπίας και από την αµερικανική Γερουσία υπό τον πρόεδρο της υπο-επιτροπής ∆ιεθνών Σχέσεων στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό και της ∆ιεθνούς Κυβερνοασφάλειας, Εντουαρντ Μάρκεϊ, δύο φορές. Η δεύτερη επίσκεψη έγινε στις 14 Αυγούστου.

Κλιμάκωση από πλευράς Κίνας βλέπει η Κίνα

Ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ουάσινγκτον, Τσιν Γκανγκ, δήλωσε την Τρίτη ότι η Κίνα θεωρεί αυτές τις διελεύσεις από την Ταϊβάν ως κλιµάκωση από τις ΗΠΑ και ως µια προσπάθεια να στηρίξει την «αποσχιστική» κυβέρνηση στην Ταϊπέι. «Η αµερικανική πλευρά έχει κάνει πάρα πολλά και έχει πάει πολύ µακριά σε αυτή την περιοχή», είπε ο Τσιν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά µε πιθανές ναυτικές περιπολίες. «Καλώ τους Αµερικανούς συναδέλφους µας να απόσχουν, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να µην κάνουν τίποτα για να κλιµακώσουν την ένταση. Εποµένως, εάν υπάρξουν κινήσεις που βλάπτουν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κίνας, η Κίνα θα απαντήσει», σηµείωσε.

Από πλευράς τους οι ΗΠΑ διεµήνυσαν πως θα πραγµατοποιήσουν αεροπορικές και θαλάσσιες διελεύσεις µέσω του στενού της Ταϊβάν, µετά και τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας. Σε κάθε περίπτωση, στην εξίσωση θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη και τις δηλώσεις που έκανε προ ηµερών ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιµίρ Πούτιν, σύµφωνα µε τον οποίο στόχος του πολέµου στην Ουκρανία είναι να καταληφθεί εξολοκλήρου το Ντονµπάς, κάτι που επιχειρησιακά δεν απέχει και εξαιρετικά πολύ από το σηµείο στο οποίο βρίσκονται οι πολεµικές επιχειρήσεις στη χώρα.