Η Λιζ Τσέινι εξέφρασε την πρόθεσή της να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ, αποκλείοντας με τον τρόπο αυτό το ενδεχόμενο να κερδίσει τις εκλογές -και άρα μια δεύτερη θητεία- ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, την Τρίτη, η Τσέινι υπέστη στις προκριματικές για το Γουαϊόμινγκ συντριπτική ήττα με σχεδόν 40 μονάδες από την Χάριετ Χάγκεμαν, η οποία στηριζόταν από τον Τραμπ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η θητεία της στη Βουλή θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου.

Η ήττα θεωρήθηκε «τιμωρία» από την βάση του κόμματος στο πρόσωπο της Τσέινι γιατί ψήφισε υπέρ της παραπομπής του Τραμπ σε δίκη, αλλά και της εμπλοκής της στην επιτροπή που αφορά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021.

Την Τετάρτη η Τσέινι ερωτήθηκε από το NBC αν σκέφτεται να είναι υποψήφια για την προεδρία. Την πρώτη φορά απέφυγε να απαντήσει ευθέως, τη δεύτερη όμως το παραδέχτηκε: «Είναι κάτι που σκέφτομαι και θα αποφασίσω τους επόμενους μήνες», είπε.

Στην ίδια εκπομπή, η Τσέινι μίλησε ευθέως για «προσωπολατρεία» μέσα στο κόμμα, υπονοώντας σαφώς τον Τραμπ. Το κόμμα πρέπει να επιστρέψει στις αξίες και τις αρχές με τις οποίες ιδρύθηκε, εξήγησε.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι πολύ κακή κατάσταση, συνέχισε, «ο Τραμπ πρόδωσε τους ψηφοφόρους του κόμματος, τούς είπε ψέματα. Όσοι τον στηρίζουν είπαν ψέματα στους ψηφοφόρους και χρησιμοποιούν τον πατριωτισμό του λαού εναντίον του».

Συνέχισε λέγοντας ότι ο Τραμπ «αντιπροσωπεύει μια πολύ σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία μας, έναν κίνδυνο. Νομίζω ότι για να τον νικήσουμε χρειαζόμαστε ένα ενιαίο και ευρύ μέτωπο Ρεπουμπλικανών, Δημοκρατικών ανεξάρτητων και εγώ σκοπεύω να είμαι μέρος αυτού του μετώπου».

Χθες Τρίτη, μετά την ήττα της, η Τσέινι, κόρη του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, είχε δηλώσει ότι «θα κάνω τα πάντα για να κρατήσω τον Ντόναλντ Τραμπ μακριά από τον Λευκό Οίκο». Αμέσως μάλιστα, βοηθοί της ανακοίνωσαν ότι θα συστήσει εκλογική επιτροπή (political action committee).