Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε σήμερα τη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III, που είχε καθυστερήσει προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση των εντάσεων με το Πεκίνο στη διάρκεια μιας επίδειξης δύναμης της Κίνας κοντά στην Ταϊβάν νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Η Κίνα ανέπτυξε δεκάδες αεροσκάφη και εκτόξευσε πραγματικούς πυραύλους στο Στενό της Ταϊβάν μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στο αυτοδιοικούμενο νησί. Η Κίνα θεωρεί πως η Ταϊβάν είναι μέρος της επικράτειάς της και δεν έχει αποκηρύξει τη χρήση βίας για να τη θέσει υπό τον έλεγχο της.

Η δοκιμή έδειξε "την ετοιμότητα των πυρηνικών δυνάμεων των ΗΠΑ και παρέχει εμπιστοσύνη στη θανατηφόρα ικανότητα και την αποτελεσματικότητα της πυρηνικής αποτροπής του έθνους", ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο στρατός των ΗΠΑ.

Ο στρατός ανέφερε πως είχαν γίνει περίπου 300 δοκιμές προηγουμένως και αυτή δεν ήταν αποτέλεσμα οποιουδήποτε συγκεκριμένου διεθνούς γεγονότος.

Τον Απρίλιο, ο στρατός των ΗΠΑ ακύρωσε τη δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου του Minuteman III. Η καθυστέρηση αυτή είχε σκοπό να μειωθούν οι πυρηνικές εντάσεις με τη Ρωσία στη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Minuteman III, που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή, κατασκευάστηκε από την Μπόινγκ (BA.N) και είναι κλειδί για το στρατηγικό οπλοστάσιο του στρατού των ΗΠΑ. Ο πύραυλος έχει βεληνεκές 6.000+ μιλίων (9.660+ χιλιομέτρων) και ταχύτητα περίπου 15.000 μιλίων την ώρα (24.000 χιλιομέτρων την ώρα).