Για τις εξελίξεις στη γεωπολιτική σκακιέρα μίλησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Διάσκεψης της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια. Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο ταξίδι της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, το οποίο χαρακτήρισε «τζόγο» και μέρος μιας σκόπιμης στρατηγικής για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή. «Η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν δεν είναι απλώς ένα ταξίδι ενός μεμονωμένου ανεύθυνου πολιτικού, αλλά μια θρασύτατη επίδειξη ασέβειας προς την κυριαρχία άλλων χωρών», πρόσθεσε.

«Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή των πολιτών τους από τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μετατοπίζοντας τις αποτυχίες τους στη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες, απλά, υπερασπίζονται την άποψή τους», τόνισε ο Πούτιν, σε άλλο μέρος της ομιλίας του.

Για τον ΟΗΕ

Επιπλέον, σημείωσε πως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου πρέπει να αποκατασταθεί και να ενισχυθεί από δομές όπως ο ΟΗΕ. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπως αυτό και σχεδιάστηκε από την αρχή, θα πρέπει να χρησιμεύσει ως αποτελεσματικό εργαλείο για τη μείωση της διεθνούς έντασης και την πρόληψη των συγκρούσεων, και να συμβάλει στην εξασφάλιση αξιόπιστης ασφάλειας και την ευημερία των χωρών και των λαών», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.