Παρά τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και το κύμα ακρίβειας ο Όλαφ Σολτς δεν αναμένει κοινωνικές εντάσεις στη χώρα του.

Ερωτηθείς στην καθιερωμένη θερινή συνέντευξη Τύπου αν περιμένει ταραχές λόγω της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της στη Γερμανία, ο καγκελάριος απάντησε: «Δεν νομίζω ότι θα έχουμε ταραχές σε αυτή τη χώρα».

Ο Σολτς επεσήμανε ότι το κράτος πρόνοιας πρέπει να δείξει ότι δεν θα εγκαταλείψει κανέναν στη μάχη του αυξημένου κόστους διαβίωσης, ενώ νωρίτερα είχε επισημάνει ότι η Γερμανία έχει όλες τις ευκαιρίες «να βγάλει αυτή την περίοδο». Σημείωσε δε ότι δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα μέτρα του πακέτου στήριξης των νοικοκυριών κι ότι η κυβέρνησή του «θα κάνει τα πάντα για να ξεπεράσουν οι πολίτες αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Ο Γερμανός καγκελάριος σημείωσε ότι η κυβέρνησή του θα πρέπει να υιοθετήσει περαιτέρω μέτρα πέραν των πακέτων στήριξης που έχουν αποφασιστεί, με φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως είπε, παραπέμποντας στις προτάσεις που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ για μειώσεις φόρων άνω των 10 δισ. ευρώ.

Όχι του Σολτς σε μια ειρήνη στην Ουκρανία με όρους «υπαγορευμένους» από τη Ρωσία

Ο Σολτς προανήγγειλε και περαιτέρω βοήθεια προς την Ουκρανία. «Στηρίζουμε οικονομικά την Ουκρανία και είμαστε προετοιμασμένοι ότι αυτά που σχετίζονται με τον πόλεμο επηρεάζουν ολόκληρη την υφήλιο», είπε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για μελλοντικές παραδόσεις όπλων από τη Γερμανία στο Κίεβο. Παράλληλα χαρακτήρισε τον πόλεμο τη «μεγαλύτερη πρόκληση» αυτή την περίοδο και σημείωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να καταλάβει ότι «δεν θα μπορέσει να ξεφύγει απ’ αυτή την κατάσταση υπαγορεύοντας τους όρους της ειρήνης, όπως ήταν πιθανώς αρχικά στα μυαλά του Βλαντίμιρ Πούτιν και των συνεργατών του».

Ερωτηθείς κατά πόσον υποστηρίζει να λογοδοτήσει ο Πούτιν για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, ο Σολτς δήλωσε πεπεισμένος ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για τη διαλεύκανση αυτών των εγκλημάτων. Τόνισε όμως ότι δεν ελπίζει σε βοήθεια του Σοσιαλδημοκράτη προκατόχου του στο αξίωμα, Γκέρχαρντ Σρέντερ, για τον τερματισμό της σύρραξης. «Θα μπορούσε ο Σρέντερ να σας φανεί χρήσιμος;», τον ρώτησαν. «Δεν ξέρω», είπε ο Γερμανός καγκελάριος αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Σρέντερ θα πρόσφερε καλή υπηρεσία αν φρόντιζε να επιτρέψει η Ρωσία την επιστροφή εκεί μιας τουρμπίνας για τον αγωγό Nord Stream, που βρίσκεται αυτή την περίοδο στη Γερμανία.

Αναφορικά με τα τα χρήματα που βρέθηκαν σε τραπεζική θυρίδα του πρώην συνεργάτη του και φερόμενου ως εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο Cum-Ex, βουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Γιοχάνες Καρς, ο Σολτς απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι δεν γνώριζε «τίποτε». Κι όταν ρωτήθηκε εκ νέου ποια θεωρεί ότι ήταν η πηγή προέλευσης των χρημάτων, απάντησε: «Δεν έχω ιδέα. Υποθέτων ότι εσείς γνωρίζετε καλύτερα από μένα». Αργότερα πρόσθεσε ότι τον τρώει η περιέργεια για την προέλευση των χρημάτων, αλλά ο Καρς «προφανώς δεν θα δώσει ούτε σε μένα, ούτε σε εσάς πληροφορίες».

Ο Γερμανός καγκελάριος επέμεινε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πολιτικής εμπλοκής αναφορικά με το σκάνδαλο Cum-Ex και χαρακτήρισε «αξιοσημείωτο» το γεγονός ότι αναζωπυρώθηκε μετά από χρόνια η συζήτηση για το θέμα. Δήλωσε πάντως έτοιμος να καταθέσει εκ νέου στην Επιτροπή Διερεύνησης του σκανδάλου της Warburg Bank από το κοινοβούλιο του Αμβούργου.