Η 'Ωρα του Λαού - Ελληνοφρένεια best of
Η 'Ωρα του Λαού - Ελληνοφρένεια best of Θύμιος Καλαμούκης Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
zaporizia
Διεθνή

Στο στόχαστρο βομβαρδισμών και πάλι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια -Αλληλοκατηγορίες Ουκρανίας και Ρωσίας

Έπληξαν γραμμή υψηλής τάσης του εργοστασίου

Στο στόχαστρο βομβαρδισμών μπήκε για άλλη μια φορά ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, με τους Ουκρανούς και τους Ρώσους να ανταλλάσουν κατηγορίες για το ποιος έχει την ευθύνη των βομβαρδισμών.

 Ειδικότερα, βομβαρδισμοί έπληξαν γραμμή υψηλής τάσης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, τον οποίο έχει καταλάβει η Ρωσία.

 Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι το εργοστάσιο εξακολουθεί να λειτουργεί και δεν έχει εντοπιστεί διαρροή ραδιενέργειας. Από την πλευρά της, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom, κατηγόρησε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς για τις ζημιές στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη.

 Νωρίτερα, η ορισμένη από τους Ρώσους διοίκηση της κατεχόμενης ουκρανικής πόλης Ενερχοντάρ, δήλωσε ότι ουκρανικές οβίδες έπληξαν τις γραμμές στο εργοστάσιο, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της χώρας.

 Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε τη διοίκηση της πόλης που ισχυρίζεται ότι ξέσπασε φωτιά στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και ότι η ηλεκτροδότηση που απαιτείται για την ασφαλή λειτουργία των αντιδραστήρων είχε διακοπεί. Το εργοστάσιο καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στις αρχές Μαρτίου στο πρώτο στάδιο του πολέμου.

 Η Energoatom είπε ότι το εργοστάσιο -που βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του λιμανιού της Μαριούπολη - εξακολουθεί να λειτουργεί και δεν έχουν εντοπιστεί διαρροές ραδιενέργειας.

 Πιο ανατολικά, και οι δύο πλευρές διεκδίκησαν μικρές προόδους, ενώ το ρωσικό πυροβολικό βομβάρδισε πόλεις και χωριά σε μια ευρεία περιοχή κατά τη γνωστή πλέον τακτική της.