Πλοία γεμάτα με σιτηρά αναχωρούν από την Ουκρανία σήμερα, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και της Τουρκίας.

Ειδικότερα, τρία πλοία φορτωμένα με σιτηρά αναχώρησαν από τα λιμάνια της Ουκρανίας μέχρι και σήμερα, Παρασκευή, στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας ασφαλούς διέλευσης, ανέφεραν το τουρκικό υπουργείο Άμυνας και αυτόπτες μάρτυρες του πρακτορείου Reuters.

Το πρώτο πλοίο σιτηρών που απέπλευσε από λιμάνι της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αναχώρησε από την Οδησσό τη Δευτέρα.

«Αναμένουμε ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας των εταίρων μας από τον ΟΗΕ και την Τουρκία θα συνεχίσουν να λειτουργούν και οι εξαγωγές τροφίμων από τα λιμάνια μας θα γίνουν σταθερές και προβλέψιμες για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Αλεξάντρ Κουμπράκοφ, μετά την αναχώρηση των πλοίων.


Η Ουκρανία και η Ρωσία παράγουν περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου σιταριού

Σε μια σπάνια διπλωματική επιτυχία στον πεντάμηνο πλέον ρωσοουκρανικό πόλεμο, τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία μεσολάβησαν για μια ασφαλή συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ύστερα από την αυστηρή προειδοποίηση του ΟΗΕ για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, εξαιτίας της διακοπής των αποστολών ουκρανικών σιτηρών ανά τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουκρανία και η Ρωσία παράγουν περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου σιταριού.

Την Παρασκευή, δύο πλοία σιτηρών ξεκίνησαν από το λιμάνι στο Τσερνομόρσκ και ένα από την Οδησσό, με συνολικό φορτίο περίπου 58.000 τόνους καλαμποκιού, αναφέρει το Reuters.

Με τη σειρά του, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε στο Twitter ότι το Navistar, με σημαία Παναμά, που μεταφέρει 33.000 τόνους καλαμποκιού με προορισμό την Ιρλανδία, αναχώρησε από την Οδησσό.


«Το NAVISTAR με σημαία Παναμά, που μεταφέρει 33.000 τόνους καλαμποκιού και πηγαίνει από την Ουκρανία στην Ιρλανδία, αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού. Το πλοίο θα επιθεωρηθεί από το Κοινό Κέντρο Συντονισμού, στα βόρεια της Κωνσταντινούπολης».

Το Rojen, με σημαία Μάλτας, που μεταφέρει 13.000 τόνους καλαμποκιού, αναχώρησε από το λιμάνι του Τσερνομόρσκ με προορισμό τη Βρετανία.

Το υπό τουρκική σημαία πλοίο Polarnet, που μεταφέρει 12.000 τόνους καλαμποκιού, ξεκίνησε από το Τσερνομόρσκ για το τουρκικό λιμάνι Καρασού της Μαύρης Θάλασσας.

«Το δεύτερο πλοίο, που μεταφέρει 13.000 τόνους καλαμποκιού, αναχώρησε από το λιμάνι του Τσερνομόρσκ για να μεταβεί από την Ουκρανία στην Αγγλία. Η πορεία του πλοίου ROJEN με σημαία Μάλτας παρακολουθείται στιγμή προς στιγμή από το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο».

Το τουρκικό πλοίο Osprey S, με σημαία Λιβερίας, αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι Τσερνομόρσκ της Ουκρανίας σήμερα, ανακοίνωσε η περιφερειακή διοίκηση της Οδησσού. Είναι το πρώτο πλοίο που θα έφτανε σε λιμάνι της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η ομάδα του Κοινού Κέντρου Συντονισμού ξεκίνησε την επιθεώρηση του FULMAR S, με σημαία Μπαρμπάντος, το οποίο βρίσκεται στο αγκυροβόλιο στα βόρεια της Κωνσταντινούπολης, για να πάει να φορτώσει σιτηρά από το λιμάνι του Τσερνομόρσκ, της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία ζήτησε να επεκταθεί η συμφωνία για τα σιτηρά ώστε να συμπεριλάβει και άλλα προϊόντα, όπως τα μέταλλα, ανέφεραν οι «Financial Times».

«Αυτή η συμφωνία αφορά την επιμελητεία, την κίνηση πλοίων μέσω της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε στην εφημερίδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Τάρας Κάτσκα.