Το ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα σε Κίνα και Ταϊβάν έκανε πολλούς να αναρωτιούνται αν θα μπορούσε το Πεκίνο να κάνει ο,τι και η Ρωσία στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το ταξίδι της Νάνσι Πελόζι αυτή την εβδομάδα στην Ταϊβάν, το πρώτο από υψηλό αξιωματούχο της Βουλής των ΗΠΑ εδώ και 25 χρόνια, αποτέλεσε μια σταθερή δοκιμασία για τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Πριν από την επίσκεψή της, προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα «καεί», ενώ εθνικιστές Κινέζοι σχολιαστές πρότειναν ότι η στάση της θα «άναβε το πυριτιδαποθήκη». Η Κίνα ανακοίνωσε γρήγορα σχέδια για δοκιμές πυραύλων, καθώς και στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκινούν αύριο, οι οποίες δείχνουν την ικανότητα να περιβάλλει το κύριο νησί της Ταϊβάν.

Επίσης, διέκοψε το εμπόριο σε ορισμένες περιοχές με το νησί, το οποίο το Πεκίνο διεκδικεί αλλά δεν έχει ελέγξει ποτέ. Ωστόσο, η αποτυχία να αποτρέψει την Πελόζι από την επίσκεψη στην Ταϊβάν, απογοήτευσε τους πιο σκληροπυρηνικούς Κινέζους.

Ενώ το Πεκίνο βρίσκεται σαφώς σε ισχυρότερη θέση από την τελευταία μεγάλη κρίση στα μέσα της δεκαετίας του 1990, απέχει επίσης πολύ από το να μπορεί να στριμώξει τις ΗΠΑ καθώς ο Σι και άλλοι αξιωματούχοι ανησυχούν πολύ περισσότερο για τη διατήρηση του Κομμουνιστικού Κόμματος στην εξουσία και την εξάλειψη των κινδύνων για την κυριαρχία τους.

Η ηγεσία θέλει να φαίνεται σκληρή, αλλά δεν θέλει να κάνει βήματα που θα μπορούσαν να εξαπολύσουν μια σύγκρουση όπου υπάρχει αμφιβολία για το αποτέλεσμα. Θα έχει κατά νου ότι ενώ οι ΗΠΑ δεν επρόκειτο ποτέ να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, η Ταϊβάν θα μπορούσε να είναι άλλο θέμα.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Hua Chunying έκανε σήμερα έκκληση για υπομονή, ενώ δεσμεύτηκε ότι η Κίνα θα ακολουθήσει τις απειλές της να πληρώσει τις ΗΠΑ και την Ταϊβάν. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ο Σι φαίνεται να θεωρεί ότι το κόστος της άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης είναι πολύ υψηλό για να το αντεπεξέλθει.