Δείχνει να έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας ανακοίνωσε τη διενέργεια προκλητικών ασκήσεων γύρω από την Ταϊβάν και εκτοξεύσεων πυραύλων, ενώ γρήγορα το Πεκίνο ανακοίνωσε κυρώσεις σε αγροτικά προϊόντα από την Ταϊβάν και στις εξαγωγές κινεζικής άμμου.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η αντίδρασή του πρέπει να είναι αρκετά σκληρή για να ικανοποιήσει το εθνικιστικό ακροατήριο, που υποδαυλίζουν με την πολεμοχαρή ρητορική τους σχολιαστές, αλλά να αποφύγει παράλληλα μια αποσταθεροποίηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και ένα πλήγμα στην οικονομία της χώρας του.

«Είναι ένα πραγματικό κρίσιμο για τον Σι Τζινπίνγκ παράθυρο από τώρα μέχρι το 20ό συνέδριο του κόμματος. Δεν έχει τα περιθώρια να εμφανιστεί αδύναμος, γι’ αυτό και υπάρχει τόση ανησυχία για το πού θα μπορούσαν να κινηθούν τα πράγματα», σχολίασε στην τηλεόραση του Bloomberg η Τζουντ Μπλανσέτ, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Ασκήσεις και πυραυλικές δοκιμές

Η Κίνα ανακοίνωσε σειρά ναυτικών και αεροπορικών στρατιωτικών γυμνασίων με πραγματικά πυρά σε έξι ζώνες γύρω από το νησί.
Στα γυμνάσια θα συμπεριληφθούν ρίψεις «πραγματικών πυρών μακρού βεληνεκούς» στο στενό της Ταϊβάν, που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική χώρα και είναι από τις πλέον πολυσύχναστες θαλάσσιες εμπορικές οδούς.
Σε ορισμένες τοποθεσίες, οι κινεζικές επιχειρήσεις θα φθάσουν 20 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή της Ταϊβάν, με βάση τις συντεταγμένες που ανακοίνωσε ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός.
Η Κίνα έστειλε 21 μαχητικά αεροσκάφη μέσα στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ή ADIZ, από το ακρώνυμο του όρου air defense identification zone στα αγγλικά), που πάντως είναι αρκετά μεγαλύτερη από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν. Το ημερήσιο ρεκόρ είναι 56 κινεζικά αεροσκάφη, από τις 4 Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου, παραβιάσεις που συνέπεσαν με στρατιωτικές ασκήσεις υπό τις ΗΠΑ σε κοντινή περιοχή.

Η Κίνα θα μπορούσε να κάνει κι άλλα βήματα. Η εφημερίδα «Global Times», φερέφωνο του ΚΚ, ανέφερε χθες ότι οι κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις μπορεί να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους της Ταϊβάν, επικαλούμενη ειδικό, που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναλάβει η Κίνα τον «έλεγχο» του εναέριου χώρου της Ταϊβάν και γειτονικών θαλάσσιων περιοχών.

Οικονομικά αντίποινα

Η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές τροφίμων από 100 και πλέον προμηθευτές από την Ταϊβάν, ενώ σήμερα το πρωί το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας σταμάτησε τις εξαγωγές άμμου στην Ταϊβάν, ενώ στον κατάλογο προστέθηκε και μποϊκοτάζ σε ορισμένες εισαγωγές ψαριών και φρούτων.
Πέραν τούτων, απαγορεύθηκε σε κινεζικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις και άτομα να συναλλάσσονται με εταιρείες από την Ταϊβάν.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ταϊβάν, με τον όγκο των διμερών συναλλαγών πέρυσι να φθάνει τα 328,3 δισ. δολάρια, κάτι που παρέχει στρατηγικό πλεονέκτημα στο Πεκίνο. Ωστόσο, η Κίνα χρειάζεται την Ταϊβάν για ημιαγωγούς.

Ποινικές τιμωρίες

Η Κίνα δεσμεύθηκε ότι θα θεωρήσει υπόλογους σκληροπυρηνικούς «αυτονομιστές» από την Ταϊβάν και θα τους επιβάλει ποινικές τιμωρίες, όπως ανέφερε το επίσημο πρακτορείο Xinhua, επικαλούμενο αξιωματούχο τού αρμόδιου για την Ταϊβάν γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Κυβερνοεπιθέσεις

Η Ταϊβάν αντιμετώπισε κυβερνοεπιθέσεις αργά την Τρίτη, με το προεδρικό γραφείο να λέει ότι δέχθηκε ένα μπαράζ επιθέσεων επί 20' τις πρώτες απογευματινές ώρες, που ήταν 200 φορές χειρότερο από το συνηθισμένο.
Ο ιστότοπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊβάν φάνηκε επίσης να αντιμετωπίζει περιοδικές διακοπές.
Παράλληλα, οι οθόνες σε πολλά καταστήματα της αλυσίδας 7-Eleven στην Ταϊβάν δέχθηκαν κυβερνοεπιθέσεις και εμφάνισαν το μήνυμα «Πολεμόχαρη Πελόζι φύγε, ξεκουμπίσου από την Ταϊβάν», σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάλληλοι των καταστημάτων διακρίνονται να κλείνουν τις οθόνες.

Κατάληψη νησιού

Η πιο προκλητική κίνηση της Κίνας θα ήταν η κατάληψη ενός από τα μικρότερα νησιά της Ταϊβάν, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει λίαν απίθανο, ούτε υπάρχουν ενδείξεις ότι ετοιμάζεται ο στρατός της Κίνας για μια τέτοια κίνηση.