Στην Ανατολική Μεσόγειο πλέει το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας. Το τουρκικό ερευνητικό βγήκε από το λιμάνι Τασούκου της Τουρκίας και κατευθύνεται νοτιοδυτικά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic.

Οπως αναφέρει η ΕΡΤ η είδηση για την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στο Αιγαίο επιβεβαιώνεται και από το ΓΕΝ. Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους.
map
Οι Τούρκοι είχαν προαναγγείλει την ενέργεια για τις 9 Αυγούστου. Όπως είχε μεταδώσει το Γαλλικό Πρακτορείο «το τουρκικό γεωτρύπανο Adbulhamid Han θα ξεκινήσει μια αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου αναχωρώντας από το λιμάνι της Μερσίνας» στα νότια της χώρας.

Το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο είναι 7ης γενιάς και πήρε το όνομά του από τον «Αμπντουλχαμίτ Χαν», έναν αιμοσταγή σουλτάνο στον οποίον ο Ερντογάν βλέπει συμβολισμούς, ενώ ενδεικτικά η τουρκική ιστορία τον χαρακτηρίζει Πάπα του Ισλάμ.

Nωρίτερα το πλωτό γεωτρύπανο πραγματοποιούσε δοκιμαστικά ταξίδια κοντά στις τουρκικές ακτές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το 4ο πλωτό γεωτρύπανο βρισκόταν νότια του λιμανιού της Σελεύκειας της Τουρκίας, και πραγματοποιούσε δοκιμές των συστημάτων του εν πλω.

Επιπλέον συνοδεύεται από το ανεφοδιαστικό «Ιλχάν», ενώ κοντά του πλέει, ακόμα, ένα ρυμουλκό καθώς και ένα πολεμικό πλοίο του τουρκικού στόλου. Παρακολουθείται τόσο από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.