Την εκτίμηση ότι η ΕΕ θα επιβιώσει από την επαπειλούμενη ενεργειακή κρίση τον χειμώνα, ακόμη και εάν η Ρωσία αποφασίσει να κλείσει απότομα τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, εξέφρασε σε συνέντευξη στην Deutsche Welle, η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

Η Σίμσον ανέφερε ότι ήδη από την αρχή της χρονιάς, η Ευρώπη έχει αρχίσει τις απαραίτητες προετοιμασίες και ότι έχει έρθει σε επαφή με άλλους «αξιόπιστους» προμηθευτές, όπως είπε και συνεπώς αυτός ο χειμώνας θα βγει με ασφάλεια.

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ, οι οποίες είπε έχουν τριπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες.

Τόνισε επίσης ότι, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα κράτη ήδη αποθηκεύουν φυσικό αέριο, είναι πιθανό να μην ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης που θα αναγκάσει τα κράτη σε υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης του φυσικού αερίου.

Παρόλα αυτά, η Επίτροπος επεσήμανε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να ξεκινήσει από τώρα καθώς αυτό θα μας βοηθήσει να βγάλουμε τον χειμώνα με μικρότερη οικονομική απώλεια και με λιγότερο οδυνηρές συνέπειες για τη βιομηχανία μας από εκείνες που θα είχαμε εάν δεν κάναμε τίποτα τώρα και ξαφνικά τον χειμώνα η Ρωσία αποφάσιζε να κόψει το φυσικό αέριο.

Τέλος αυτό που επανέλαβε πολλές φορές είναι ότι τα νοικοκυριά θεωρούνται ‘προστατευόμενοι καταναλωτές’ και ότι θα έχουν θέρμανση ακόμη και στο χείριστο σενάριο.

Η Σίμσον, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε κι εμείς να βοηθήσουμε, κατεβάζοντας λίγο τον θερμοστάτη, για παράδειγμα.

Η Ουγγαρία κάνει ξεχωριστή συμφωνία με τη Ρωσία για επιπλέον φυσικό αέριο

Και ενώ οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι κατεβάζουν τον θερμοστάτη για να εξοικονομήσουν ενέργεια, οι Ούγγροι κάνουν νέα συμφωνία με τη Ρωσία για επιπλέον φυσικό αέριο.

Οι Ούγγροι αποδεικνύονται εκ νέου το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης και παίζουν το δικό τους παιχνίδι αψηφώντας της εκκλήσεις των Ευρωπαίων για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Κλείνουν αυτό το καλοκαίρι νέα συμφωνία με τη Ρωσία για επιπλέον 700 εκ κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με την κυβέρνηση στη Βουδαπέστη να λέει, με αυτή τη συμφωνία η Ουγγαρία θα είναι ασφαλής ενεργειακά τον επόμενο χειμώνα.

Τέλος, η Gazprom ανακοίνωσε ότι έκοψε τη ροή φυσικού αερίου και στη Λετονία.