H Ευρώπη φλέγεται. Ο πύρινος εφιάλτης που ζει η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες επαναλαμβάνεται για μία ακόμα φορά φέτος το καλοκαίρι από τη Μεσόγειο και την Ιβηρική μέχρι και τη Βρετανία, η οποία φέτος βιώνει ιστορικό καύσωνα.

Φονικές πυρκαγιές απανθρακώνουν δάση, καταστρέφουν περιουσίες και ξεριζώνουν ανθρώπους, σ’ ένα δυστοπικό σκηνικό που επαναλαμβάνεται. Ενα ιστορικό ρεκόρ θερμοκρασιών προκαλεί καταστροφικές πυρκαγιές, με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα να προειδοποιεί για πιο ζεστά και εκτεταμένα καλοκαίρια που θα οδηγήσουν σε ακόμα πιο ακραία φαινόμενα μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι τεράστιες πυρκαγιές τύπου megafires, τις οποίες βλέπαμε μέχρι σήμερα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, απειλούν πλέον και την Ευρώπη. Το παράδειγματης Γαλλίας, που θεωρείται από τις πιο οργανωμένες χώρες ως προς την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, «δείχνει πόσο ευάλωτη είναι πλέον η Μεσόγειος εξαιτίας της κλιματικής κρίσης», σημειώνει η μη κυβερνητική οργάνωση WWF, που τονίζει ότι «χρειάζεται ριζική αλλαγή της κουλτούρας του συστήματος δασοπυροπροστασίας πριν να είναι αργά».

Στη Γαλλία, 64 διαφορετικές περιοχές κατέγραψαν θερμοκρασίες ρεκόρ, ενώ το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας βιώνει τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια. Από τις 12 Ιουλίου οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα της οινοπαραγωγικής περιοχής Ζιρόντ, οδηγώντας στην απομάκρυνση κατοίκων και τουριστών. Το σκηνικό παρόμοιο στην Πορτογαλία και την Ισπανία, οι οποίες θρήνησαν ανθρώπινες απώλειες και είδαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα να γίνονται στάχτη. Η υπηρεσία παρακολούθησης Copernicus, μέρος του προγράμματος γεωσκόπησης της Ε.Ε., δήλωσε ότι οι συνολικές εκπομπές άνθρακα από τις πυρκαγιές μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου είναι οι υψηλότερες που έχουν παρατηρηθεί στην Ισπανία για την περίοδο από το 2003.

Οι ειδικοί λένε ότι τα ακραία φαινόμενα που βιώνει η Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι είναι σημάδια της κλιματικής αλλαγής και, όπως όλα δείχνουν, θα επιδεινωθούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), που δημοσιεύθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη, αποδίδει με κατηγορηματικό τρόπο τα αίτια της αλλαγής του κλίματος στην ανθρώπινη δραστηριότητα και θέτει την ανθρωπότητα σε κόκκινο συναγερμό. Οι θερινές περίοδοι των πυρκαγιών είναι ήδη κατά μέσο όρο 40 έως 80 ημέρες μεγαλύτερες απ’ ό,τι πριν από 30 χρόνια. Οι ετήσιες ξηρασίες είναι πιο έντονες και διευκολύνουν την ανάφλεξη και την εξάπλωση των πύρινων μετώπων. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που χαρακτηρίζονται από ξηρή καύσιμη ύλη, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους, είναι επίσης όλο και πιο συνηθισμένα και παρέχουν βασικά συστατικά για την ταχεία ανάπτυξη πυρκαγιών.

Εκτός βέβαια από τα βαθύτερα αίτια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, υπάρχουν επίσης η ολιγωρία και η έλλειψη προετοιμασίας.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 23/7