Στην προειδοποίηση ότι η ΕΕ «πρέπει να είναι έτοιμη» για πλήρη διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, προχώρησε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι το σενάριο αυτό μπορεί να γίνει «αργά ή γρήγορα» πραγματικότητα.

Ακόμα, κάλεσε τα κράτη μέλη της Ένωσης να εξαλείψουν σταδιακά την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να επιταχύνουν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

«Ενεργώντας ως Ένωση, η Ευρώπη μπορεί να το επιτύχει ταχύτερα», ανέφερε η Κομισιόν.

Παράλληλα, η Φον ντερ Λάιεν κατήγγειλε τη Ρωσία για την «εργαλειοποίηση» του φυσικού αερίου.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε τώρα για περισσότερες αναταράξεις, περιλαμβανομένης και μιας πλήρους διακοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

«Προς το παρόν, η Ρωσία προμηθεύει μόνο εν μέρει φυσικό αέριο ή καθόλου, σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ», τόνισε η Φον ντερ Λάιεν.

«Ως εκ τούτου, η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο: μια πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου, αργά ή γρήγορα», συμπλήρωσε.


«Η Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη ενόψει της κρίσης με το φυσικό αέριο»

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να δείξουν το χειμώνα αλληλεγγύη το ένα με το άλλο, καθώς όσα δεν εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο καλούνται να συνδράμουν εκείνα με μειωμένες προμήθειες.

«Ακόμη και κράτη μέλη που αγοράζουν ελάχιστο ρωσικό φυσικό αέριο δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τις επιπτώσεις μιας πιθανής διακοπής της ροής στην εσωτερική μας αγορά», είπε.

Η Φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι οι οικονομίες των κρατών της ΕΕ είναι τόσο συνδεδεμένες μεταξύ τους που μια κρίση φυσικού αερίου σε μια χώρα, όπως η εύπορη Γερμανία, θα επηρέαζε και άλλες εθνικές οικονομίες.

«Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μειώσουν όλα τα κράτη μέλη τη ζήτηση, να αποθηκεύσουν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου και να τις μοιραστούν με εκείνα τα μέλη που πλήττονται περισσότερο», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια ειδική συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο τις προτάσεις της Κομισιόν για την επερχόμενη κρίση το χειμώνα, όταν η Ρωσία πιθανώς να περιορίσει τις ροές φυσικού αερίου ή να κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες. Η Φον ντερ Λάιεν εμφανίστηκε βέβαιη ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα τύχουν ευρείας συναίνεσης. «Είμαι βέβαιη, ότι οι υπουργοί Ενέργειας έχουν επίγνωση των ευθυνών τους», τόνισε.

«Πρόκειται για τη δημιουργία ενός συστήματος ασφαλείας για όλους, ώστε όλα τα κράτη μέλη να μπορέσουν να επιβιώσουν ασφαλώς τους δύο επόμενους χειμώνες», υπογράμμισε.

Η Κομισιόν έχει προτείνει μείωση κατά 15% από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τον ερχόμενο Μάρτιο της κατανάλωσης φυσικού αερίου, προσκρούοντας στις αντιδράσεις αρκετών χωρών, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία και η Πορτογαλία.