Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη, όσα διαδραματίζονται στα ουκρανικά εδάφη.

Έτσι, την οργή όχι μόνο της Ουκρανίας αλλά της παγκόσμιας κοινότητας έχει προκαλέσει η επίθεση της Ρωσίας στο λιμάνι της Οδησσού, απ’ όπου επρόκειτο να ξεκινήσουν οι εξαγωγές σιτηρών για να αποφευχθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Η επίθεση έγινε μόλις 24 ώρες μετά τη συμφωνία που υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη.

Από την πρώτη στιγμή, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι ο στόχος στο λιμάνι της Οδησσού ήταν στρατιωτικός και όχι κάποιο πλοίο που θα μετέφερε σιτηρά. Αλλά ούτε η Ουκρανία ούτε και κανείς άλλος το πιστεύει αυτό.

Την Κυριακή και ενώ όλοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις σε ότι αφορά στην εξαγωγή σιτηρών, η Ρωσία έδωσε και βίντεο από τη στιγμή που πύραυλος εκτοξεύεται προς τον στόχο, στο λιμάνι της Οδησσού.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, ανέβασε στο Telegram δήλωση σύμφωνα με την οποία ρωσικοί πύραυλοι Κρούζ έπληξαν στρατιωτικές υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού, καταστρέφοντας ένα στρατιωτικό σκάφος.

«Πύραυλοι Kalibr κατέστρεψαν στρατιωτικές υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού, στέλνοντας ένα ουκρανικό στρατιωτικό σκάφος στην αγαπημένη διεύθυνση του (σ.σ. ειρωνική αναφορά στο Φιδονήσι*) καθεστώτος του Κιέβου σε ένα πλήγμα ακριβείας», ανέφερε η Ζαχάροβα.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα ουκρανικό πολεμικό πλοίο και πυραύλους κατά πλοίων Harpoon που προμήθευσαν το Κίεβο οι ΗΠΑ στο λιμάνι τις Οδησσού.

«Ένα αγκυροβολημένο ουκρανικό πολεμικό πλοίο και μια αποθήκη πυραύλων Harpoon που προμήθευσαν οι ΗΠΑ καταστράφηκαν από μεγάλου βεληνεκούς, κατευθυνόμενους ναυτικούς πυραύλους ακριβείας στο λιμάνι της Οδησσού στην περιοχή μιας μονάδας επισκευής πλοίων», σημειώθηκε.

Αγωνία για τα σιτηρά

Η Ουκρανία μπορεί να εξαγάγει 60 εκατομμύρια τόνους σιτηρών σε οκτώ με εννέα μήνες αν τα λιμάνια της δεν είναι αποκλεισμένα, όμως το πλήγμα της Ρωσίας στο λιμάνι της Οδησσού δείχνει πως αναμφίβολα δεν θα είναι τόσο εύκολο, δήλωσε, στο μεταξύ, ο οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ουκρανία θα μπορούσε να κερδίσει 10 δισεκ. δολάρια από την πώληση 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που βρίσκονται στα σιλό και 40 εκατομμυρίων τόνων από τη νέα σοδειά, δήλωσε ο Όλεγκ Ουστένκο. Η σοδειά ανέρχεται συνολικά στους 60 εκατομμύρια τόνους, εκ των οποίων 20 εκατ. προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση, είπε.

«Αλλά με τον τρόπο που ανοίγουν τώρα και αυτά που κάνει η Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, το χθεσινό χτύπημα δείχνει πως αναμφίβολα δεν θα λειτουργήσει έτσι», είπε.

Η Ουκρανία θα χρειαστεί 20 με 24 μήνες για να εξαγάγει αυτές τις ποσότητες αν τα λιμάνια της δεν λειτουργούν κανονικά, είπε ο οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.