Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το πολιτικά οδυνηρό προηγούμενο με τις αμβλώσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε την Τρίτη νόμο με τον οποίο αναγνωρίζει τους γάμους ανθρώπων του ίδιου φύλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ο Νόμος για τον Σεβασμό στον Γάμο (Respect for Marriage Act) κωδικοποιεί την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου από το 2015 ενώ καταργεί νόμο από το 1996 που τον όριζε αποκλειστικά ως ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Υπέρ του νόμου ψήφισαν 267 βουλευτές, στην πλειονότητά τους Δημοκρατικοί, και κατά 157. Με τον πλευρό των Δημοκρατικών συντάχθηκαν 47 Ρεπουμπλικανοί.

Πάντως, όπως σημειώνουν οι New York Times, ο νόμος είναι πιθανόν ότι θα βρει εμπόδιο στη Γερουσία, όπου οι δύο παρατάξεις είναι μοιρασμένες και πολλοί Ρεπουμπλικανοί αντιτίθενται στην προοπτική των ίσων δικαιωμάτων για τους ομοφυλόφιλους.

Στην απόφαση για τις αμβλώσεις, ο δικαστής Κλάρενς Τόμας είχε αναφέρει σαφώς ότι το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο κυριαρχούν αριθμητικά οι συντηρητικοί δικαστές, θα επανεξετάσει και τον γάμο των ομοφυλοφίλων.