Για τέταρτη φορά οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος θα ψηφίσουν σήμερα στην αναμέτρηση για την εκλογή του διαδόχου του Τζόνσον ως αρχηγού των Τόρις και πρωθυπουργού της Βρετανίας. Μετά τη χθεσινή ψηφοφορία ο Σούνακ, φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι είναι μεταξύ των δύο πρώτων.

Ο Σουνάκ, ο οποίος δεν φέρεται ως «αγαπητός» από την πλευρά του Τζόνσον, εξασφάλισε 115 ψήφους, 14 περισσότερες σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και μόλις 5 λιγότερες από τις 120 που χρειάζεται για να κερδίσει τη μία από τις δύο θέσεις. Λιγότερο βέβαιη είναι η μάχη για το δεύτερο. Η πρώην υπουργός Άμυνας Μόρνταντ παρέμεινε δεύτερη με 82 ψήφους, αλλά η δυναμική πίσω από την εκστρατεία της φάνηκε να χάνει έδαφος καθώς έχασε έναν υποστηρικτή της. Η υπουργός Εξωτερικών Τρας μείωσε τη διαφορά, κερδίζοντας άλλες 7 ψήφους και συνολικά 71. Και η Υφυπουργός Τοπικής Διακυβέρνησης και Κοινοτήτων Μπέιντενοκ εξασφάλισε άλλες 9 και συνολικά 58, ενώ ο Τομ Τούγκεντχατ, ο πιο κεντρώος υποψήφιος που είχε απομείνει, αποκλείστηκε.

Μάχη για τις θέσεις των δύο φιναλίστ

Οι μονομάχοι διεκδικούν μια θέση στην τελική δυάδα, προκειμένου να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, που θα επιλέξουν τελικά τον επόμενο ηγέτη των Τόρις και επόμενο Πρωθυπουργό, ο οποίος και θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Μετά τη χθεσινή ψηφοφορία ο Σούνακ υποσχέθηκε αργά το βράδυ να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αν κερδίσει στην κούρσα, περιλαμβανομένων και σχεδίων για την επιβολή αυστηρότερων ποινών σε εγκληματίες, που αποφεύγουν τα δικαστήρια.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στη σημερινή ψηφοφορία και στο ποιος εκ των διεκδικητών θα καταφέρει να κερδίσει με το μέρος του όσους ψήφισαν τον Τούγκεντχατ, ο οποίος πρόσκειται ιδεολογικά περισσότερο στον Σούνακ, σύμφωνα με τον ιστότοπο iefimerida.gr.

Αν και η Τρας απέτυχε να εκτοπίσει τη Μόρνταντ από τη δεύτερη θέση -κλειδί, διατηρεί ακέραιες τις ελπίδες της καθώς κατάφερε να μειώσει τη διαφορά, αν και εξασφάλισε μόνον ένα κλάσμα των 27, που είχαν υποστηρίξει τη Σουέλα Μπρέιβερμαν την περασμένη εβδομάδα, μολονότι η γενική εισαγγελέας υποστήριξε την Τρας, όταν αποκλείστηκε από την κούρσα.

Κλειδί οι οπαδοί του Τούγκεντχατ

Η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας δεν τα πήγε όσο καλά θα ήθελε στις τηλεμαχίες – όπου έκλεψε τις εντυπώσεις ο Σούνακ, με ορισμένους βουλευτές των Τόρις από το δεξιό κέρας του κόμματος να προτιμούν τη Μπέιντενοκ, την οποία στήριξε και ο Μάικλ Γκόουβ, ανώτερο στέλεχος των Συντηρητικών. Αλλά μολονότι η τελευταία εξασφάλισε περισσότερες νέες ψήφους σε σύγκριση με την Τρας ή τη Μόρναντ, ωστόσο υπολείπεται σημαντικά και έχει πολύ στενά χρονικά περιθώρια για να ανατρέψει τη διαφορά, αν θέλει να συνεχίσει στην κούρσα, σύμφωνα με τον ιστότοπο iefimerida.gr.

Εν αναμονή των νέων ψηφοφοριών σήμερα και αύριο Τετάρτη, πολλά μπορεί να αλλάξουν και πολλά θα εξαρτηθούν από τον ποιον από τους μονομάχους θα στηρίξουν εκείνοι που ψήφισαν τον Τούγκεντχατ. Η υπουργός Εμπορίου, Αν Μαρί Τρεβελιάν, που τον στήριξε, δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο Sky News ότι οι οπαδοί του θα κινηθούν «ως ομάδα» και θα αποφασίσουν μέχρι το μεσημέρι ποιον θα υποστηρίξουν. Αν επιλέξουν να στηρίξουν τον Σούνακ, τότε ο πρώην ΥΠ ΟΙΚ θα εξασφαλίσει οριστικά τη μία από τις δύο θέσεις, αλλά αν στηρίξουν τη Μπέιντενοκ, τότε η τελευταία μπορεί να πετάξει εκτός κούρσας την Τρας και να βγει τρίτη ή και δεύτερη.

Η κούρσα έχει οξυνθεί αγγίζοντας τα όρια της εχθρότητας μεταξύ των μονομάχων, που συγκρούστηκαν στο τελευταίο ντιμπέιτ της Κυριακής για τη διαχείριση της οικονομίας και τις δεσμεύσεις για περικοπές φόρων, που ακόμη και ορισμένοι Τόρηδες θεωρούν μη υλοποιήσιμες. Κι είναι αυτό το τοξικό κλίμα που προσπαθούσε να αποφύγει το Συντηρητικό Κόμμα όταν ανακοίνωσε μια επίσπευση της διαδικασίας εκλογής του διαδόχου του Τζόνσον. Χθες το Sky News ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την τηλεμαχία που θα φιλοξενούσε μετά την αποχώρηση των Σούνακ και Τρας.

Τις περισσότερες επιθέσεις μέχρι τώρα δέχθηκαν ο Σούνακ και η Μόρνταντ με την Τρας να κατηγορεί τον πρώην ΥΠ ΟΙΚ ότι «έπνιξε» την ανάπτυξη στη Βρετανία αυξάνοντας τους φόρους στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά δεκαετιών.

Επιθέσεις κατά της Μόρνταντ

Υποστηρικτές της Τρας εκτόξευσαν βέλη και κατά της Μόρνταντ, η καλή πορεία της οποίας αιφνιδίασε το στρατόπεδο της υπουργού Εξωτερικών.

Εν μέσω επιθέσεων από τον πρώην διαπραγματευτή για το Brexit, Ντέιβιντ Φροστ και τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικών Σάιμον Κλαρκ, η Μόρνταντ τάχθηκε υπέρ μιας πιο μετρημένης προσέγγισης, ενώ δηλώνει κατηγορηματικά πρόθυμη να συμμετάσχει σε τηλεμαχίες, την ώρα που αντίπαλοί της αποχωρούσαν.

Στις επόμενες ψηφοφορίες η Μόρνταντ θα χρειαστεί ένα σημαντικό μερίδιο από τις ψήφους του στρατοπέδου του Τούγκενχαντ για να εδραιωθεί στη δεύτερη θέση, ενώ η Τρας γνωρίζει ότι ο μόνος τρόπος να τα καταφέρει είναι αν εξασφαλίσει τις ψήφους της Μπάιντενοκ, αν η τελευταία αποκλειστεί στη σημερινή ψηφοφορία.