Ο καύσωνας που πλήττει μεγάλο τμήμα της Ευρώπης αναμένεται να επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα ενεργειακή κρίση, προκαλώντας «σοκ» στην επάρκεια του φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το CNN Business, η Ευρώπη προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας άνευ προηγουμένου κρίσης φυσικού αερίου αργότερα αυτή την εβδομάδα, καθώς ένας ιστορικός καύσωνας έχει αυξήσει τη ζήτηση για ενέργεια για την ψύξη των σπιτιών και των επιχειρήσεων της ηπείρου.

Την Πέμπτη, ο αγωγός Nord Stream 1 -μια κρίσιμη αρτηρία που συνδέει το ρωσικό φυσικό αέριο με το ευρωπαϊκό μπλοκ- πρόκειται να ανοίξει ξανά μετά από 10 ημέρες εργασιών συντήρησης. Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες είχε εκφραστεί η ανησυχία ότι η Ρωσία θα κρατήσει κλειστές τις στρόφιγγες ως αντίποινα για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Λόγοι «ανωτέρας βίας» κόβουν το ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία

Πράγματι, σήμερα Δευτέρα, η ρωσική Gazprom κήρυξε λόγους ανωτέρας βίας για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε τουλάχιστον έναν μεγάλο πελάτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο ρωσικός κολοσσός δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειας λόγω «έκτακτων» περιστάσεων εκτός του ελέγχου της. Εμπορική πηγή ανέφερε ότι η επιστολή αφορούσε προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μια σημαντική οδό ανεφοδιασμού προς τη Γερμανία και άλλες χώρες.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο. «Μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε. Μπορεί το αέριο να ρέει ξανά, ακόμη περισσότερο από πριν. Μπορεί, όμως, να μην έρθει και τίποτα», είπε ο Χάμπεκ σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

Ο αγωγός παραδίδει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη, ή περίπου το 40% των συνολικών εισαγωγών του αγωγού από τη Ρωσία. Η πλήρης διακοπή από το αέριο της Μόσχας δεν πρέπει να αποκλειστεί, καθώς ήδη έχουν περικοπεί οι εξαγωγές φυσικού αερίου της σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Τον περασμένο μήνα, η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, κήρυξε «κρίση φυσικού αερίου» αφού η Gazprom μείωσε τις εξαγωγές μέσω του αγωγού κατά 60%.

Ο καύσωνας αυξάνει τις ανάγκες της Ευρώπης σε ενέργεια

Μια κρίση αερίου αυτή την εβδομάδα θα ερχόταν στη χειρότερη στιγμή. Η Ευρώπη «πνίγεται» από έναν ανεπανάληπτο καύσωνα, με τμήματα της Γαλλίας και της Ισπανίας να δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες.

Οι ολοένα και πιο υψηλές θερμοκρασίες έχουν αυξήσει τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία των κλιματιστικών μονάδων. Η Enagas, διαχειριστρία εταιρεία του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ισπανίας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε σε νέο ρεκόρ 800 γιγαβατώρων.

«Αυτή η τεράστια αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας οφείλεται κυρίως στις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ως αποτέλεσμα του καύσωνα», δήλωσε η εταιρεία την περασμένη Πέμπτη.

Ορισμένοι αναλυτές, πάντως, ήταν πιο αισιόδοξοι, δεδομένων των εναλλακτικών πηγών ισχύος της Ευρώπης και του γεγονότος ότι ο καύσωνας πρόκειται να τελειώσει μέχρι τα μέσα της εβδομάδας.

«Αν και η κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ θα είναι λίγο υψηλότερη αυτή την εβδομάδα εν μέσω του καύσωνα λόγω των υψηλών ποσοστών χρήσης των μονάδων κλιματισμού, αυτό θα αντισταθμιστεί από την προσφορά ρεκόρ παραγωγής ηλιακής ενέργειας», δήλωσε στο CNN Business ο Henning Gloystein, διευθυντής ενέργειας, κλίματος και πόρων στον Όμιλο Eurasia.

Αυξημένες κατά 129% οι τιμές φυσικού αερίου από τις αρχές του έτους

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου τους για να αποφύγουν μια δυνητικά καταστροφική έλλειψη ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την ενίσχυση των προμηθειών του μπλοκ. Εάν η Ρωσία αποφασίσει να διακόψει εντελώς τις προμήθειες φυσικού αερίου προτού η Ευρώπη φτάσει τα επίπεδα αποθήκευσης έως και 90%, η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο σοβαρή και επικίνδυνη», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, τη Δευτέρα.

Τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται προς το παρόν περίπου στο 64%, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.

Οι τιμές για το ολλανδικό φυσικό αέριο, το σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, αυξήθηκαν κατά 3% στα 165 ευρώ ανά μεγαβατώρα τη Δευτέρα από την Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία του Intercontinental Exchange.

Στο μεταξύ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι φόβοι για μεγάλη διακοπή του φυσικού αερίου ώθησαν τις τιμές στα υψηλότερα επίπεδά τους από τις πρώτες ημέρες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, κυμαινόμενες γύρω στα 183 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 129% από την αρχή του έτους.