Το ζήτημα της απόκτησης νέων F-16 από την Τουρκία και της αναβάθμισης των παλιών απασχολεί τα διεθνή ΜΜΕ, με το Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) να αναφέρεται εκτενώς σε δημοσίευμα του στο τουρκικό αίτημα. 

Το δημοσίευμα φέρει τον τίτλο «κίνδυνος για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς βορρά. Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη για τον Ερντογάν; Το αμερικανικό Κογκρέσο βάζει φρένο στην προμήθεια οπλικών συστημάτων του Μπάιντεν».

Ο ανταποκριτής του RND στην Αθήνα σχολιάζει ότι «ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει να εκπληρώσει την επιθυμία του Τούρκου ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μαχητικά F-16. Ωστόσο το Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον θέτει προϋποθέσεις. Αυτό θα μπορούσε να θέσει ξανά σε κίνδυνο τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τον βορρά, που ήδη θεωρείται σίγουρη».

Αναφέρεται δε στην υπερψήφιση από το Κογκρέσο της τροπολογίας που αφορά τα οπλικά συστήματα που ζητά η Τουρκία και η οποία προβλέπει ότι η προμήθεια των F-16 θα εγκριθεί μόνο εφόσον η Τουρκία δεσμευτεί ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη αυτά για να πραγματοποιήσει πτήσεις πάνω την ελληνική επικράτεια.

Τι δημοσίευμα σημειώνει ακόμα ότι σύμφωνα με στοιχεία του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας, το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου τα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 2.377 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Όπως αναφέρει οι υπερπτήσεις απευθείας πάνω από ελληνικά νησιά οκταπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σημειώνει το δημοσίευμα, που υπενθυμίζει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Κογκρέσο είχε προειδοποιήσει για την αυξανόμενη αποσταθεροποίηση στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και είχε απευθύνει έκκληση στα μέλη του Κογκρέσου να το σκεφτούν πριν αποφασίσουν την προμήθεια οπλικών συστημάτων στη Νοτιανατολική Ευρώπη.

Η προειδοποίηση είχε αποτέλεσμα

Η προειδοποίηση αυτή φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του RND στην Αθήνα, ο οποίος αναφέρεται στην επιστολή 35 μελών του Κογκρέσου προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν, με την οποία αιτιολογούν την αντίρρησή τους στην αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, παραπέμποντας στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, τον βομβαρδισμό μη στρατιωτικών στόχων στη Συρία, το Ιράκ και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς και τις επανειλημμένες παραβιάσεις της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο Ερντογάν δεν θα ανταποκριθεί στους όρους

Στην ανταπόκριση εκφράζεται η εκτίμηση ότι ο Ερντογάν δεν είναι πιθανό να ανταποκριθεί στους όρους του Κογκρέσου, δεδομένου ότι βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και οποιαδήποτε παραχώρηση προς την Ελλάδα μπορεί να εκληφθεί από την αντιπολίτευση ως αδυναμία.

Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας χρειάζονται επειγόντως νέα αεροσκάφη, από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει εκσυγχρονίσει τη δική της πολεμική αεροπορία.

Το ζήτημα Σουηδίας και Φινλανδίας

Είναι άγνωστο αν τα μέλη του Κογκρέσου που αντιτίθενται στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία θα καταφέρουν να την εμποδίσουν, τονίζεται στην ανταπόκριση ωστόσο η διένεξη αυτή απειλεί να καθυστερήσει περαιτέρω την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του RND ο οποίος σημειώνει ότι είναι πιθανόν ο Ερντογάν να αναβάλει την έγκριση της ένταξης από την τουρκική Εθνοσυνέλευση έως ότου διευθετηθεί το θέμα της συμφωνίας για τα F-16.