«Παγωμάρα» επικρατεί στην Αγκυρα από την υπερψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων της τροπολογίας του Κρις Πάπας για το μπλόκο στην πώληση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία.

Το κύμα της υπερψήφισης της τροπολογίας από την Βουλή των Αντιπροσώπων που αφορά τα F-16 για την Τουρκία με 244 ψήφους υπέρ και 177 κατά, φαίνεται να έχει ταρακουνήσει την ΆγκυραΒάσει της εν λόγω τροπολογίας, απαγορεύεται ρητά, όχι μόνον η πώληση νέων μαχητικών F-16, αλλά και οποιοδήποτε κιτ εκσυγχρονισμού ή αναβάθμιση εξοπλισμού προς την Τουρκία.

Η οργή της Άγκυρας φαίνεται και από το γεγονός ότι μέσω του κρατικού πρακτορείου Anadolu προσπαθεί να ρίξει λάσπη στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την κορυφαίο καταφύγιο για τους τρομοκράτες της οργάνωσης των γκιουλενιστών FETO που διαφεύγουν από τη Δικαιοσύνη μετά το πραξικόπημα του 2016.

Ψυχρολουσία στην Τουρκία

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, τα τουρκικά μέσα μετέδιδαν την είδηση σε κατάσταση σοκ. Σχολίαζαν μάλιστα ότι «πέρασε η τροπολογία του ελληνικού λόμπι – Ζητούν να μην παραβιάζουν τα τουρκικά μαχητικά τον ελληνικό εναέριο χώρο».

Τούρκοι σχολιαστές ανέλυαν ότι με την απόφαση αυτή, αν τελικά περάσει από τα επόμενα στάδια, αλλάζουν οι ισορροπίες.

Η παρουσιάστρια του Ηaber Global, Γκιοζντέ Σεκέρ, ανέφερε: «Σας είχαμε αναφέρει για την πρόταση του ελληνικού λόμπι και του μέλους της στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κρις Πάπας. Αυτή η τρoπoλογία εγκρίθηκε απο την Ολομέλεια. Όμως, όλο αυτό είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και πρέπει να την καταλάβουμε».

Ο νομικός Γιουνούς Εμρέ Ερντολέν ανέφερε: «Δεν μιλάμε για απαγόρευση, αλλά για όρους πώλησης. Η τροπολογία αναφέρει πως σε περίπτωση που ο Μπάιντεν θέλει να πουλήσει F-16 στην Τουρκία, πρέπει να αποδείξειι πως αυτό είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ όπως θα πρέπει να διαβεβαιώσει το Κογκρέσο πως τα συγκεκριμένa μαχητικά δεν θα παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας».

Το CNN TURK μετέδωσε: «Ζητούν από την Τουρκία να μην παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο», «Οι ΗΠΑ είχαν σε παλαιότερες συμβάσεις για τα F-16 θέσει όρους για την Κύπρο», «Τώρα πάνε να δώσουν F-35 στην Ελλάδα».