Η συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα διήρκεσε μια ώρα. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός θέλει να επιλέξει την οδό της παραίτησης, αλλά ο Ματαρέλα επιθυμεί να παραμείνει ο Ντράγκι στη θέση του μέχρι το τέλος αυτής της νομοθετικής περιόδου, την ερχόμενη άνοιξη.

Στο μεταξύ, ο Τζουζέπε Κόντε, πρόεδρος του Κινήματος Πέντε Αστέρων (οι γερουσιαστές του οποίου δεν έδωσαν σήμερα το μεσημέρι ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση), πριν από λίγο δήλωσε: «Δεν δεχόμαστε πιέσεις και εκβιασμούς. Δεν θα συναινέσουμε ποτέ με την δημιουργία νέας εγκατάστασης για την αποτέφρωση των απορριμμάτων στην περιοχή της ιταλικής πρωτεύουσας».

Αναμένεται να εξακριβωθεί αν ο Ιταλός πρόεδρος θα πείσει, τελικά, τον Μάριο Ντράγκι να παραμείνει στη θέση του, έπειτα από νέα ψήφο εμπιστοσύνης της βουλής και της γερουσίας της Ρώμης.

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση Ντράγκι - Απείχαν τα Πέντε Αστέρια

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση του Ντράγκι, ο οποίος μετέβη στο προεδρικό μέγαρο για να συναντηθεί με τον Σέρτζιο Ματαρέλα.

Η ψήφος εμπιστοσύνης δόθηκε από τη Γερουσία της Ρώμης, η οποία έδωσε «πράσινο φως» και στα πιο πρόσφατα οικονομικά μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων.

Πάντως, το πολιτικό θρίλερ για την τύχη της κυβέρνησης παραμένει. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία, μία στάση που είχε προαναγγείλει καθώς οι γερουσιαστές δεν εισήλθαν καν στην αίθουσα.

Σε σύνολο 315 γερουσιαστών, οι 172 εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στον Ιταλό τεχνοκράτη πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, o Ιταλός πρόεδρος ζήτησε με έμφαση από τον Ντράγκι να παραμείνει στην θέση του, έστω και με την υποστήριξη μιας πιο περιορισμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Η ένταση με το Κίνημα Πέντε Αστέρων

Ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε κατηγόρησε τον Ντράγκι ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει την κρίση στο κόστος ζωής. Η πρόταση εμπιστοσύνης που έλαβε ο Ντράγκι συνδέεται με την ψηφοφορία για το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 23 δισ. ευρώ για οικογένειες και επιχειρήσεις.

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν το πρωί για την επίλυση της κρίσης, ο Ντράγκι επιμένει ότι δεν θα συνεχίσει η κυβέρνηση χωρίς το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Οι εξελίξεις προκάλεσαν νευρικότητα στους επενδυτές, με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο του Μιλάνο να υποχωρεί κατά 3%.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων αρχικά ήταν το μεγαλύτερο στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ωστόσο μετά από μία σειρά από αποχωρήσεις αλλά και πτώση στα δημοσκοπικά ποσοστά, το κόμμα προσπαθεί να ανακτήσει κάποιο από το χαμένο έδαφος.

Ο πρώην αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο κατηγόρησε το πρώην κόμμα του για ένα κυνικό σχέδιο να ρίξει την κυβέρνηση για να κερδίσει υποστήριξη, ενώ την ίδια ώρα, παρασύρει την Ιταλία σε οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.

Τα σενάρια αν παραιτηθεί

Ο «Σούπερ Μάριο» διορίστηκε πρωθυπουργός από τον Σέρτζιο Ματαρέλα, προκειμένου να ανακάμψει η Ιταλία μετά την πανδημία και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας. Ωστόσο έναν χρόνο μετά, ο Ντράγκι είναι στριμωγμένος σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο.

Στην Ιταλία, οι εκλογές αναμένονται το πρώτο μισό του 2023. Ωστόσο, εάν ο Μάριο Ντράγκι αποφασίσει να παραιτηθεί, οι Ιταλοί ενδέχεται να κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες το φθινόπωρο, κάτι ασυνήθιστο στην Ιταλία, γιατί τότε οι κυβερνήσεις παρουσιάζουν τον προϋπολογισμό τους.

Ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, που στο παρελθόν επίσης διετέλεσε πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα πολιτικά γεγονότα στην Ιταλία με ανησυχία και έκπληξη.

«Η σταθερότητα είναι μια αξία από μόνη της και χρειάζεται συνοχή αυτή τη στιγμή. Η επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις (στην Ιταλία) με τη δέουσα αφοσίωση, αλλά με ανησυχία και έκπληξη», ανέφερε στους δημοσιογράφους.