Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα παραιτηθεί σήμερα από την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος, μετέδωσε το BBC, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ενδέχεται να παραμείνει πρωθυπουργός ως το φθινόπωρο, μέχρι να εκλεγεί ο νέος ηγέτης των Τόρις.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ στις 14:00 ώρα Ελλάδας  θα γίνει το διάγγελμα στο οποίο ο Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει την παραίτησή του, ενώ την ίδια στιγμή λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα η υπουργός Άμυνας, Λιζ Τρας, πήρε τον δρόμο της επιστροφής από την Ινδονησία που βρισκόταν για τη G20.

Σύμφωνα με τη Daily Mail πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι ο Τζόνσον μίλησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής των Συντηρητικών, την λεγόμενη «Επιτροπή 1922» η οποία είναι υπεύθυνη για τα εσωκομματικά, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι και συμφώνησε να παραιτηθεί, με έναν νέο ηγέτη των Τόρις να έχει οριστεί μέχρι τη διάσκεψη του κόμματος τον Οκτώβριο. Βέβαια, δεν καθίσταται σαφές ότι θα γίνει το τελευταίο σενάριο αποδεκτό από τους βουλευτές των Τόρις, με 60 μέλη της κυβέρνησης να έχουν ήδη παραιτηθεί, με αυτό το σενάριο - τουλάχιστον για την ώρα - να φαντάζει αρκετά δύσκολο στο αν θα μπορέσουν να συμφωνήσουν.

Πρόκειται για «καλά νέα για τη χώρα», αντέδρασε στην είδηση ότι αναμένεται η παραίτηση του Τζόνσον ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος των Εργατικών Κιρ Στάρμερ. «Δεν χρειαζόμαστε μια αλλαγή στην αρχηγία των Τόρις. Χρειαζόμαστε μια πραγματική αλλαγή κυβέρνησης», σημείωσε ωστόσο ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Οι παραιτήσεις

Το πρωί της Πέμπτης, ο Ρίτσαρντ Γκράχαμ, βουλευτής των Συντηρητικών στο Γκλόστερ, παραιτήθηκε από τη θέση του εμπορικού απεσταλμένου σε διάφορα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας μετά από 10 χρόνια στη θέση αυτή, δηλώνοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας για εκείνον να έχει «πλήρη εμπιστοσύνη στην ηγεσία και την ακεραιότητα της κυβέρνησης» που εκπροσωπεί.

Λίγο νωρίτερα, η υπουργός Παιδείας Μισέλ Ντόνελαν και η υπουργός Περιβάλλοντος Ρεμπέκα Πόου προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο παραιτήσεων (59, πλέον, στο σύνολο), με την Ντόνελαν να δηλώνει από την πλευρά της πως παραιτείται σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών αφότου διορίστηκε, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξαναγκασθεί ο πρωθυπουργός Τζόνσον να πράξει το ίδιο.

«Δεν βλέπω να μπορείτε να συνεχίσετε με κανένα τρόπο, αλλά χωρίς έναν επίσημο μηχανισμό για να σας απαλλάξουμε από τα καθήκοντά σας, φαίνεται πως ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό δυνατό είναι να σας υποχρεώσουμε αυτοί που παραμένουμε στο υπουργικό συμβούλιο», έγραψε η Ντόνελαν στην επιστολή παραίτησής της λέγοντας πως «ικέτευσε» τον Τζόνσον χθες, Τετάρτη, να παραιτηθεί. «Μας φέρατε σε μια αφόρητη κατάσταση ... ως κάποια που βάζει πάνω απ' όλα την ακεραιότητα, δεν έχω άλλη επιλογή».

Έπειτα από ημέρες που έδινε μάχη για να παραμείνει στην εξουσία, ο Τζόνσον εγκαταλείφθηκε και από αρκετούς συμμάχους του. Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι, που διορίστηκε στη θέση αυτή μόλις χθες Τετάρτη, ζήτησε από τον Βρετανό πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

Η ανακοίνωση για την παραίτηση του Τζόνσον ήλθε έπειτα από την αποχώρηση σχεδόν 60 μελών της βρετανικής κυβέρνησης από την Τρίτη, μεταξύ των οποίων 5 υπουργοί, σε μια έξοδο που έγινε με πρωτοφανή ταχύτητα στην πολιτική ιστορία της Βρετανίας.


Τα φαβορί για τη διαδοχή του

Μετά τα τελευταία γεγονότα, οι στοιχηματικές εταιρείες ξεκίνησαν ήδη να δίνουν τις δικές τους προβλέψεις για το ποιος θα διαδεχθεί τον Τζόνσον.

Οι αποδόσεις είναι οι εξής:

Πένι Μορντόντ 9/2
Ρίσι Σούνακ 9/2
Μπεν Γουάλας 6/1
Λιζ Τρας 8/1
Σατζίντ Τζάβιντ 8/1
Ναντίμ Ζαχάουι 9/1
Τζέρεμι Χαντ 10/1
Τομ Τούγκεντχατ 12/1
Μάικλ Γκόουβ 16/1
Στιβ Μπέικερ 18/1.

To προφίλ των Μορντόντ και Σούνακ

Η Πένι Μορντόντ, πρώην υπουργός Άμυνας  «εκτοξεύτηκε» στο προσκήνιο ως πιθανό φαβορί το βράδυ της Τρίτης, με τα γραφεία στοιχημάτων να την τοποθετούν ως φαβορί για να αντικαταστήσει τον Τζόνσον.

Η βουλευτής αναδείχθηκε επίσης σε σταθερό φαβορί μεταξύ των πιστών των Τόρις, καθώς τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης μεταξύ των μελών του κόμματος, που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο από το Conservative Home, την έθεσαν ως τη δεύτερη αγαπημένη επιλογή, ακριβώς πίσω από τον νυν υπουργό Άμυνας, Μπεν Γουάλας.

Η Μορντόντ είχε από καιρό προταθεί για το υπουργικό συμβούλιο ως «Brexiter», αλλά θεωρήθηκε απιστία από τον Τζόνσον, επειδή υποστήριξε τον Τζέρεμι Χαντ. Υπήρξε μία από τις πιο ειλικρινείς υπουργούς όσον αφορά στην κριτική που άσκησε στον πρωθυπουργό σχετικά με το «Partygate» και φαίνεται να προετοιμάζεται για να διεκδικήσει την κορυφαία θέση.

Την ίδια στιγμή, ο Ρίσι Σούνακ, υπουργός Οικονομικών,  μάλλον αναζωπύρωσε τις ελπίδες του για την ηγεσία με την τολμηρή κίνησή του να παραιτηθεί από το υπουργικό συμβούλιο, έστω και αν ο Σατζίντ Τζάβιντ τον πρόλαβε.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρούνταν φαβορί για να αντικαταστήσει τον Τζόνσον, ωστόσο, το προφίλ του δέχθηκε πλήγμα από το «Partygate» – έλαβε ειδοποίηση για ποινή ορισμένου χρόνου – και από τη δυνητικά πιο επιζήμια διαμάχη για τις οικονομικές υποθέσεις της οικογένειάς του.

Το επεισόδιο αυτό έστειλε τη δημοτικότητά του σε κατακόρυφη πτώση, αφού είχε χτίσει ένα ισχυρό δημόσιο προφίλ, λόγω των συνεντεύξεων Τύπου που έδωσε για να εξηγήσει τα προγράμματα στήριξης του Covid, κερδίζοντας τα εύσημα για την ταχεία δράση του προκειμένου να κρατήσει οικογένειες και επιχειρήσεις στη ζωή.

Ωστόσο, έχει επίσης επικριθεί πρόσφατα για τη βραδύτητά του να βοηθήσει τους ανθρώπους στην κρίση του κόστους ζωής, αλλά και για γκάφες που δείχνουν ότι είναι εκτός πραγματικότητας, όπως η επίδειξη ακριβών προσωπικών αντικειμένων και η κατασκευή πισίνας στην έπαυλή του, στο Γιορκσάιρ. Εξακολουθεί να έχει ορισμένους υποστηρικτές «στο πίσω κάθισμα», που τον θεωρούν ήρεμο και ατάραχο. Άλλοι όμως πιστεύουν ότι μπορεί να μην θέλει καν την κορυφαία θέση, όσο την επιθυμούν κάποιοι από τον στενό του κύκλο.